21.05.2008. / 19:40

Autor: Tanja Molvarec

Francuska policija

Uhićen čelnik separatističkih pobunjenika organizacije ETA

Televizija je prikazala snimku uhićenih kako uzvikuju separatističke slogane na baskijskom jeziku dok ih policajci vode u policijske automobile

Francuska je policija uhitila Francisca Javiera Lopeza Penu kojeg se sumnjiči da je čelnik baskijskih separatističkih pobunjenika iz organizacije ETA.

Ovo uhićenje predstavlja veliki udarac toj gerilskoj skupini i njenoj kampanji bombaških napada u Španjolskoj. Lopez Pena, koji je u bijegu više od 20 godina a poznat je i kao Thierry, uhićen je zajedno s još trojicom osumnjičenih čelnika ETA-e sinoć u francuskom gradu Bordeauxu.

Lopez Pena, Jon Salaberria, Igor Suberbiola i Ainhoa Ozaeta nisu se opirali uhićenju. Televizija je prikazala snimku uhićenih kako uzvikuju separatističke slogane na baskijskom jeziku dok ih policajci vode u policijske automobile.

Separatistička grupa Eta zadnjih se 30-ak godina borila za nezavisnost Baskijske regije smještene na sjeveru Španjolske te na jugo-zapadu Francuske. Skupina je odgovorna za smrt preko 800 ljudi koji su živote izgubili u raznim terorističkim napadima.

Vezane vijesti

ETA okačila terorizam o klin

ETA okačila terorizam o klin

Baskijska naoružana organizacija ETA proglasila je u četvrtak "konačan kraj svoje oružane djelatnosti", nakon više od 40 godina borbe za neovisnost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika