29.05.2008. / 18:57

Autor: Katarina Zorić

ISTANBUL

Turski premijer optužio EU za dvostruke standarde

Turska je počela pristupne pregovore 2005., ali oni su stali zbog sporog napredovanja reforma, utjecaja neriješenoga ciparskog pitanja i nesklonosti nekih članica EU-a, poput Francuske i Austrije, turskome članstvu

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan optužio je Europsku uniju da ima "dvostruke standarde" u odnosu prema turskim pregovorima o članstvu.

Turska je počela pristupne pregovore 2005., ali oni su stali zbog sporog napredovanja reforma, utjecaja neriješenoga ciparskog pitanja i nesklonosti nekih članica EU-a, poput Francuske i Austrije, turskome članstvu.

"Uočili smo da oni imaju dvostruke standarde i da turskoj žele nametnuti stvari koje nisu nametnute nijednoj drugoj zemlji koja je postala članica ili tek pregovara", rekao je Erdogan.

Ponovio je da unatoč tom osjećaju da ima pristranosti u odnosu na tursku kandidaturu, ta zemlja želi postati članica 27-članoga bloka. Turska bi bila prva većinski muslimanska zemlja Europske unije.

Ministar vanjskih poslova Ali Babacan rekao poručio je utorak Europskoj uniji da sporo napredovanje Turske vodi slabljenju entuzijazma u ljudi, ali službeni Bruxelles tvrdi da Ankara mora ubrzati reforme.

Turska je dosad otvorila samo šest od 35 tzv. poglavlja reforma koje mora ostvariti za pristup, a otvaranju još dvaju nada se već sljedećega mjeseca. Riječ je o poglavljima koja se odnose na zakone o zaštiti intelektualnog vlasništva i tvrtkama.

Povjerenik EU-a za proširenje Olli Rehn rekao je da je još sedam poglavlja zrelo za otvaranje, od pitanja sigurnosti hrane do socijalne politike, ako Turska ispuni tehničke preduvjete za to.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika