09.06.2008. / 18:49

Autor: Katarina Zorić

AKTUALNO

Mesić: Žužula nije trebalo imenovati u NO Croatia Airlinesa

"Nije mi sasvim jasno kako je to moguće. Ako već zbog afere odlazi s mjesta ministra, ne može onda doći u nadzorni odbor državne tvrtke", rekao je Mesić u emisiji "S predsjednikom uz kavu" Hrvatskog radija

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je danas da Vlada nije trebala imenovati bivšeg ministra vanjskih poslova Miomira Žužula u Nadzorni odbor Croatia Airlinesa jer je s ministarskog mjesta otišao zbog povezanosti s aferom Imostroj.

"Nije mi sasvim jasno kako je to moguće. Ako već zbog afere odlazi s mjesta ministra, ne može onda doći u nadzorni odbor državne tvrtke", rekao je Mesić u emisiji "S predsjednikom uz kavu" Hrvatskog radija.

Rekao je da Žužul nije nikakav stručnjak za zrakoplovstvo te kako je čuo da su naknade za članstvo u tom nadzornom odboru visoke.

Na pitanje je li vrijeme da Berislav Rončević, nakon niza neriješenih slučajeva i afera za koje ga se ranije vezalo, odstupi s mjesta ministra unutarnjih poslova, Mesić je odgovorio kako to nije u njegovoj nadležnosti.

Ipak, predsjednik je podsjetio da je za Rončevićeva mandata na čelu Ministarstva obrane bilo "slučajeva koji odudaraju od normalnog toka", poput nerazjašnjenog poništenja natječaja za nabavku kamiona, da bi se posao nedugo zatim neposredno ugovorio.

Predsjednik je komentirao i najave o poskupljenju goriva noćas na više od 10 kuna. Smatra da država morati poduzeti nešto da zaštiti standard građana, ali je naglasio da cijene nafte u Hrvatskoj ovise o onima na svjetskom tržištu.

To što je HEP tražio poskupljenje struje od 54 posto, a Vlada odobrila 20 posto, Mesić tumači kao dokaz da važeća energetska strategija nema odgovore na novonastale okolnosti.

Mesić je upozorio da Hrvatska nije učinila dovoljno na razvoju energetskog sektora te da će Vlada morati naći odgovor na to pitanje. Založio se i za razvoj alternativnih te hidro i termo izvora električne energije.

U porastu cijena hrane, predsjednik vidi priliku da se Hrvatska nametne kao proizvođač i izvoznik zdrave hrane. Založio se da se pronađu partneri za proizvodnju zdrave hrane koji bi pomogli razminirati poljoprivredne površine, za koje bi bilo lako dobiti ateste, s obzirom na to da 15 i više godina nisu kemijski tretirane.

Predsjednik je komentirao i stav premijera Ive Sanadera o projektu Družba Adria. Istaknuo je da su njega ranije mnogi napadali kad je zagovarao taj projekt, koji je mogao i trebao biti jedan od najvećih izvora energije za Hrvatsku. Najavio je da će najesen sazvati ekonomiste teoretičare kako bi raspravili gospodarske probleme i ponudili moguća rješenja. Najesen planira sazvati i sjednicu Vlade na istu temu, u dogovoru s premijerom Sanaderom.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika