24.06.2008. / 12:03

Autor: Dario Bender

Eurostat

Luksemburg najbogatija država EU

Podaci pokazuju da je Hrvatska u rangu Mađarske, Slovačke, Litve, Letonije i Poljske, dok je razvijenija od Bugarske i Rumunjske, zadnjih primljenih članica

Prema podacima europske statističke službe Eurostat, Luksemburg je najbogatija država članica Europske Unije dok je Bugarska najsiromašnija sa samo 40 posto Europskog prosjeka.

Luskemburg ima tri puta veći bruto domaći proizvod od prosjeka Europske Unije, a to se može objasniti činjenicom da je veliki dio luksemburške radne snage dolazi iz susjednim zemalja, što povećava BDP te male zemlje. Irska i Nizozemska su slijedeće zemlje po bogatstvu u Europskoj Uniji, no one ne mogu pratiti brzi rast Luksemburga.

Od zemalja kandidata za Europsku Uniju, Hrvatska je na 55 posto razine BDP-a , dok je Turska na 42 posto prosjeka EU-a . Ovi podaci pokazuju da je Hrvatska u rangu Mađarske, Slovačke, Litve, Letonije i Poljske, dok je razvijenija od Bugarske i Rumunjske, posljednih primljenih članica.

Od bivših Jugoslavenskih republika, Srbija ima 35 posto a Makedonija 29 posto europskog prosjeka, te se prema ovome može vidjeti značajan hrvatski napredak u gospodarskog rastu u odnosu na susjede.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika