24.06.2008. / 12:30

Autor: Dario Bender

Bruxelles

Nema dogovora o povećanju proizvodnje nafte

"Tržištem su zavladali špekulanti. Kao što sam ranije govorio, nema nestašice sirove nafte"- izjavio je Abdal el-Badri, generalni sekretar OPEC-a.

Ministri energetike, predstavnici Europske Unije i organizacije zemalja izvoznica nafte(OPEC) nisu uspjeli naći zajedničko viđenje o krivcu visokih cijena nafte, razloga zbog čega se održava danas sastanak u Bruxellesu.

"Tržištem su zavladali špekulanti. Kao što sam ranije govorio, nema nestašice sirove nafte", izjavio je Abdal el-Badri, generalni sekretar OPEC-a. S tom izjavom nije se složio predstavnik EU-a za energetiku, koji je ponovio poziv OPEC-u da poveća proizvodnju nafte.

Na tu incijativu odgovorila je samo Saudijska Arabija, koja već treći mjesec zaredom povećava svoju proizvodnju, ovog puta za 200 tisuća barela na dan. Kuvajt je također najavio povećanje proizvodnje ali tek u drugoj polovici 2009. godine.

Ministri iz Libije i Venecuele rekli su da povećanje proizvodnje neće dovesti do pada cijena nafte na tržištu, jer je ima sasvim dovoljno.

"Postoji osnovno neslaganje između nas i članica OPEC-a na temu uzroka naglog rasta cijena nafte. Oni vjeruju da je riječ o špekulacijama, a po meni su to osnovni činioci na tržištu", izjavio je Piebalgs i dodao da će to biti glavna tema današnjih razgovora.

Vezane vijesti

Naftaški juriš na sjever

Naftaški juriš na sjever

Oko Arktika se steže sve agresivniji obruč vojnih sila gonjen uzbuđenjem koje u krvi nekih vladinih činovnika vrije velikim brojkama. "I u tom cilju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika