26.06.2008. / 11:14

Autor: Marko Biočina

Razotkrivanje

Sjeverna Koreja danas objavljuje izvješće o nuklearnim aktivnostima

Izvješće, koje kasni šest mjeseci, trebalo bi sadržavati sve detalje o nuklearnom programu i postrojenjima. Američki diplomati zahtijevaju da podaci u izvješću budu točni i potpuni.

Sjeverna Koreja bi danas trebala objaviti izvješće o svim svojim nuklearnim aktivnostima. Izvješće, koje kasni šest mjeseci, trebalo bi sadržavati sve detalje o nuklearnom programu i postrojenjima. Američki diplomati zahtjevaju da podaci u izvješću budu točni i potpuni.

Predavanje ovog dokumenta, koji je dio multilateralnog dogovora o razoružanju Sjeverne Koreje, bio bi veliki korak naprijed u rješavanju krize, ističu analitičari, ali upozoravaju da on ne rješava sve probleme. Naime, izvješće neće odgovoriti na pitanja koliko nuklearnog oružja posjeduje Pyongjang i što će se s tim oružjem na kraju dogoditi. Christopher Hill, glavni američki pregovarač, izjavio je pak kako će se oružje popisati u kasnijoj fazi. "U ovom času je zadaća da se popiše sav njihov materijal, postrojenja i programi.", kazao je Hill. S druge strane, glasnogovornica Bijele kuće tvrdi da nisu sigurni da će Sjeverna Koreja ispoštovati dogovor i predati izvješće.

Ipak, Sung Kim koji je u State Departmentu zadužen za korejsku politiku, prijeći će danas korejsku granicu i prisustvovati uništenju tornja centrale u Yongbyonu, stotinjak kilometara sjeverno od Pjongjanga. Ta centrala prerađivala je plutonij u vojne svrhe, a ugasila je svoj glavni reaktor sredinom srpnja 2007.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika