26.06.2008. / 14:32

Autor: Tanja Molvarec

Pyongyang

Sjeverna Koreja predala Kini izvješće o nuklearnom programu

SAD su priopćile da će provesti svoje obveze iz šesterostranog sporazuma i maknuti Sjevernu Koreju s popisa zemlja koje podržavaju terorizam. Bijela kuća je pozdravila sjevernokorejski potez i priopćila je da će joj ukinuti trgovinske sankcije

Sjeverna Koreja predala je svoj dugo očekivano izvješće o nuklearnom programu Kini, prenosi BBC. Izvješće bi trebalo sadržavati detalje obogaćivanja urana u Sjevernoj Koreji no analitičari vjeruju da neće otkriti detalje svog nuklearnog programa. Predaja programa je dio pokušaja koji pružaju Sjevernoj Koreji diplomatske i ekonomske inicijative za razoružanje. Južnokorejski mediji su javili da će u izjavi Sjeverne Koreje biti naveden samo popis zalihe plutonija.

Wu Dawei, glavni kineski pregovarač na šesterostranim pregovorima, rekao je da su se strane dogovorile da će deklaracija biti podvrgnuta provjeri. U veljači 2007. Sjeverna Koreja se obvezala kako će prekinuti svoje nuklearne radnje u zamjenu za pomoć. U srpnju iste godine zatvara nuklearni reaktor i dozvoljava ulazak inspekcije. No, u prosincu ne poštuje rok za predaju nuklearnog programa.

SAD su priopćile da će provesti svoje obveze iz šesterostranog sporazuma i maknuti Sjevernu Koreju s popisa zemlja koje podržavaju terorizam. Bijela kuća je pozdravila sjevernokorejski potez i priopćila je da će joj ukinuti trgovinske sankcije.

U Sjevernoj Koreji stariji diplomati i mediji su pozvani da prisustvuju sutrašnjem uništenju nuklearnog tornja i njegovog Yongbyon reaktora kao poštivanja obveze u dogovoru.

Američka državna tajnica Condoleeza Rice je izjavila na sastanku zemalja G8 da još ima puno posla u provjeri Pyongyanga i odricanja atomskog oružja.

Vezane vijesti

Važan sastanak Irana i šestorke

Važan sastanak Irana i šestorke

Rusija će svog saveznika, Iran, pokušati nagovoriti da ostvari konkretan pomak u svezi sa spornim nuklearnim programom na važnom sastanku s… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika