30.06.2008. / 12:38

Autor: Marko Muždalo

Svjetski kongres naftne industrije

Kako spriječiti rast cijene nafte

Što je uzrok nekontroliranog rasta cijena nafte te kako taj rast zaustaviti ili usporiti, glavna su pitanja na koja će ministri energije najvećih svijetskih proizvođača nafte i šefovi multinacionalnih naftnih kompanija pokušati odgovoriti na ovogodišnjem Svjetskom kongresu naftne industrije koji počinje danas u Madridu.

'Globalizacija i kontinuirajući rast broja stanovnika doveli su do nevjerovatnog povećanja u potrošnji energije.', izjavio je Randy Gossen predsjednik WPC-a prije početka kongresa. 'Izazov za našu industriju je osigurati kontinuiranu, isplativu i pouzdanu proizvodnju energije i to na održiv, transparentan, etičan i ekološki prihvatljiv način', dodao je Grossen.

Cijenu nafte ne može usporiti i stabilizirati ni povećanje proizvodnje. Ranije ovog mjeseca, na sastanku u Jeddahu, Saudijska Arabija je najavila povećanje proizvodnje za oko 500 tisuća barela dnevno, što bi povećalo dnevnu proizvodnju na 9,7 milijuna barela. Na istom sastanku Saudijci i ostali članovi OPEC-a optužili su burzovne špekulante i slabi dolar za visoku cijenu nafte te oštro odbacili optužbe SAD-a i ostalih velikih konzumenata da nema dovoljno nafte na tržištu. Naime, Amerikanci smatraju da Saudijci mogu povećati proizvodnju za oko milijun barela, ali to ne čine zato što se ne žele odreći dijela prihoda koje u ovom trenutku ostvaruju.

Analitičar John Hall smatra da se na kongresu neće dogoditi ništa važno 'Ako se na sastanku u Jeddahu nije dogodilo ništa vrijedno spomena, malo je vjerojatno da će se na nekom drugom sastanku dogoditi ono što se nije dogodilo u Jeddahu', izjavio je Hall.

'Tržište je podivljalo, a mi ne razumijemo zašto su cijene toliko visoke. Sve dok ne odgovorimo na to pitanje riješenja krize neće biti.', priznao je Hall.

Vezane vijesti

Naftaški juriš na sjever

Naftaški juriš na sjever

Oko Arktika se steže sve agresivniji obruč vojnih sila gonjen uzbuđenjem koje u krvi nekih vladinih činovnika vrije velikim brojkama. "I u tom cilju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika