05.07.2008. / 14:54

Autor: Nina Tomljanović

Croatia Summit 2008.

Gyurcsany: Lisabonski ugovor nije vaš posao

Gyurcsany je kazao kako je ishod referenduma bio razočaranje za sve no da ga moramo poštovati, ali isto tako moramo poštovati i volju ostalih država da se dovrši proces ratifikacije

"Što će biti s Lisabonskim ugovorom nije vaš nego naš posao, a vi imate ogroman domaći zadatak koji morate dovršiti i u tome vas Mađarska podupire“, izjavio je mađarski premijer Ferenc Gyurcsany u Dubrovniku na Croatia Summit 2008, na kojem sudjeluju visoki dužnosnici tridesetak zemalja Europe i Sjeverne Amerike.

Gyurcsany je kazao kako je ishod referenduma bio razočaranje za sve no da ga moramo poštovati, ali isto tako moramo poštovati i volju ostalih država da se dovrši proces ratifikacije.

Međutim, istodobno je ocijenio da irsko „ne“ ne treba obeshrabriti Hrvatsku koja mora krenuti odmah s primjenom europske legislative.

Premijer Ivo Sanader na to mu je kazao kako irskog referenduma nije obeshrabrio Zagreb da nastavi s naporima kako bi se pristupni pregovori okončali 2009. godine."Europska unija je uvijek nalazila rješenja iz teških prilika pa vjerujem da će naći i za ovo. Ne samo za nove članice nego i za samu sebe" rekao je hrvatski premijer Sanader.

Potpredsjednik češke vlade Alexandr Vondra na summitu je kazao kako se proširenje može i mora nastaviti i bez Lisabonskog ugovora. „To je pitanje političke volje, a ne pravno pitanje", rekao je Vondra te dodao da se ne treba bojati jer Irci nisu glasovali „protiv“ zbog zapadnog Balkana. „Ne vidim druge mogućnosti za ovu zemlju osim članstva u EU", kaže potpredsjednik češke vlade.

Premijer Slovačke Robert Fico smatra da Europska unija mora biti spremna za primanje Hrvatske čim službeni Zagreb ispuni kriterije za članstvo."Pristupanje Hrvatske mora se dogoditi bez obzira što će se dogoditi s Lisabonskim ugovorom", rekao je Fico koji smatra da institucionalni problemi ne smiju zasjeniti smisao Europske unije, a to je osigurati demokratski poredak i gospodarski napredak njezinim građanima.

Irsko „ne“ nije kriza, nego problem kojeg treba i koji će se bez sumnje riješiti, ustvrdio je David Daly iz Opće uprave Europske komisije za proširenje

Nakon odbijanja Lisabonskog ugovora otvorena su dva pregovaračka poglavlja s Hrvatskom i dva s Turskom, a s BiH je potpisan Sporzum o stabilizaciji i pridruživanju, a to je činjenica koja pokazuje da proširenje ide dalje."Nema razloga da se zamaramo pitanjem Lisabonskog ugovora", rekao je Daly i podsjetio Zagreb na nedovršen posao u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te na restrukturiranje gospodarstva.

Premijer Sanader je na summitu ocijenio kako Europska unija ne smije gubiti vrijeme na institucionalne probleme, jer je kako je rekao, suočena s ozbiljnim globalnim promjenama, rastućim cijenama energenata i hrane koje će odrediti budućnost svijeta, Europe i jugoistoka kontinenta. "Ovaj dio kontinenta ne smije ostati u neuređenom i nedovršenom stanju", rekao je Sanader te dodao da narodi u jugoistočnoj Europi imaju pravo ostvariti svoje europske težnje.

Crnogorski premijer Milo Đukanović također je govorio o proširenju EU-a na jugoistok Europe.Upozorio je da bi usporavanje ili skretanje integracija pogodovalo retrogadnim snagama koje bi Balkan povukle unatrag u prošlost. Za put Crne Gore u Europsku uniju, Đukanović želi, kako je rekao, da to bude put "bez povlastica i prečica", ali od Bruxellesa očekuje ukidanje viznoga režima koji je smetnja komunikaciji i razvoju ukupnih odnosa.

Napredak Albanije proteklih godina, istaknuo je albanski premijer Sali Berisha. Napredak se posebice odnosi na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije za koje je uvedena nulta stopa tolerancije.

Govoreći o Kosovu, kritizirao je politiku Beograda koja preko lokalnih Srba u Mitrovici i drugim srpskim enklavama na Kosovu destabilizira tu najmlađu europsku državu.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika