Objavljeno u Nacionalu br. 662, 2008-07-22

Autor: Dean Sinovčić

Olimpijska borba dviju supersila

Peking 2008. rat za čast i medalje

Olimpijske igre godinama su bile ne samo sportska nego i politička natjecanja, a u Pekingu će najveći rivali biti Kina i SAD jer kineska vlada želi da njihovi sportaši kao domaćini prvi put u povijesti osvoje više medalja nego američki

Atletika-Atletičar Liu Xiang (Kina) Aktualni olimpijski prvak na 110 metara s preponama bio je i svjetski prvak 2007. s rezultatom 12,88 s i David Oliver (SAD) Oliver ima najbolji osobni rezultat 12,95 s na 100 metara s preponama i najveći je protivnik XianguAtletika-Atletičar Liu Xiang (Kina) Aktualni olimpijski prvak na 110 metara s preponama bio je i svjetski prvak 2007. s rezultatom 12,88 s i David Oliver (SAD) Oliver ima najbolji osobni rezultat 12,95 s na 100 metara s preponama i najveći je protivnik XianguDesetljećima su olimpijske igre bile ne samo sportska nego i politička natjecanja, posebno u vrijeme hladnog rata, kada su SAD i SSSR olimpijske igre gledali kao produžetak rata drukčijim sredstvima. Vrhunac su bile Olimpijske igre 1980. u Moskvi koje je bojkotirala Amerika te 1984. u Los Angelesu koje je bojkotirao SSSR. Međutim, vremena su se promijenila te se kao nova sportsko-politička sila pojavila Kina, koja je k tome domaćin ovogodišnjih olimpijskih igara.

Prvo je prije četiri godine, na Olimpijskim igrama u Ateni, Kina prekinula vječnu dominaciju Amerike i Rusije po broju osvojenih medalja. Istina, Rusija je osvojila više medalja od Kine, 92 naspram 63, ali službena lista se sastavlja prije svega po broju osvojenih zlatnih medalja i tu je Kina prvi put bila bolja od Rusije, osvojila je 32 zlatne naspram ruskih 27. Stoga će se u Pekingu prvi put najveća borba, kako sportska tako i politička, voditi između Amerike i Kine i, kako su se već američke novine raspisale, javna je tajna da kineska vlada želi da njihovi sportaši prvi put u povijesti osvoje više medalja nego američki.

Politička pitanja na ovim olimpijskim igrama naglašeno se spominju u posljednjih godinu dana, pa su brojne američke udruge za ljudska prava predlagale da se igre bojkotiraju zbog kineskog odnosa spram pitanja Tibeta. Pojavile su se udruge za zaštitu okoliša koje kritiziraju Kinu zbog iznimne zagađenosti zraka ponajviše u Pekingu. Politizacija olimpijskih igara nije ništa novo. U vrijeme hladnog rata poznat je primjer s Olimpijskih igara 1980. u Moskvi, kada je poljski skakač u vis Wladyslaw Kozakiewicz osvojio zlatnu medalju. Svaki uspješan preskok slavio je tako što bi se okrenuo loži u kojoj su sjedili čelnici SSSR-a i pokazao im “bosanski grb”, čime je pokazao što misli o sovjetskoj politici prema Poljskoj. Zbog tog skandala sovjetski ambasador u Poljskoj tražio je da se Kozakiewiczu oduzme zlatna medalja, što nije prihvaćeno. Nešto slično dogodilo se četiri godine poslije, kada je SSSR bojkotirao Olimpijske igre u Los Angelesu i tražio da mu se pridruže zemlje istočnog bloka. One su to učinile, ali ne i Rumunjska, što je bilo iznenađenje za Moskvu. Dapače, Rumunjska je na tim olimpijskim igrama po broju osvojenih medalja bila na drugome mjestu, iza Amerike.

S padom komunizma i ulaskom zapadnog kapitala u njihovu zemlju, Kinezi su shvatili da je sport način na koji moguTyson Gay (SAD) Osvajač triju zlatnih medalja na SP-u u Osaki 2007. na 100 i 200 m te štafeti 4 x 100 metaraTyson Gay (SAD) Osvajač triju zlatnih medalja na SP-u u Osaki 2007. na 100 i 200 m te štafeti 4 x 100 metara dokazati da su svjetska sila. S obzirom na to da su atletika, plivanje i gimnastika oduvijek bili tri najpopularnija olimpijska sporta, odlučili su uložiti strahovito mnogo novca i napora da stvore svjetske prvake. Međutim, napravili su to na najgori mogući način, koristeći doping, i tijekom devedesetih se zbog toga sramotili. Daleko od toga da su sportaši drugih zemalja bili nevini, ali devedesetih godina broj ulovljenih kineskih dopingiranih sportaša bio je tri puta veći nego u bilo kojoj drugoj zemlji. Sve je počelo u prvoj polovini devedesetih, kada su kineski plivači i atletičari počeli osvajati medalje na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama iako do tada Kina nije bila poznata po uspješnim sportašima u ta dva sporta.

Primjerice, kineske atletičarke su 1993. rušile svjetske rekorde na 1500, 3000, 5000 i 10.000 metara i bile su poznate pod nazivom “Ma’s Army” po njihovu treneru Ma Jurenu. Tvrdilo se da su atletičarke podvrgnute brutalnim treninzima koji su uključivali svakodnevno istrčavanje maratona. Stvarne metode njegova rada otkrivene su tek 2000., uoči Olimpijskih igara u Sydneyju, kada je šest od njegovih sedam atletičarki povučeno s igara jer im je otkriven doping. Nisu samo atletičari otkriveni i povučeni s igara, ukupno njih 14, nego i sedam veslača, četiri plivača, dva kajakaša, a osim njih igre je napustilo i 13 trenera i predstavnika Olimpijskog odbora.


Dva su razloga bila temelj za to. Prvi, što se na Olimpijskim igrama u Sydneyju 2000. prvi put radio test na doping poznat kao EPO, i Kinezi su znali da će njihovi sportaši biti otkriveni. Drugi razlog je bio taj što se Kina već tada pripremala za borbu za dobivanje domaćinstva olimpijskih igara, te nije željela da joj kandidatura propadne zato što je otkriveno da su brojni njeni elitni sportaši dopingirani. Slično se dogodilo s plivačima, preciznije plivačicama. Na svjetskom plivačkom prvenstvu u Rimu 12 od 16 zlatnih medalja osvojile su plivačice iz Kine. Nazivali su ih “Kineskim cvjetovima” sve dok na kasnijim natjecanjima nije otkriveno da je većina njih dopingirana.

Ono što se posljednjih godina događalo među američkim atletičarima pokazuje da nema nikakvih dokaza da su kineski sportaši dopingiraniji od njih. Marion Jones, svojedobno najbrža žena na svijetu, priznala je da je koristila doping i završila je u zatvoru, kao i njezin suprug, sprinter Tim Montgomery, te njezin bivši suprug, bacač kugle C. J. Hunter.

Michael Phelps- Na 200 metara leptirovim stilom pobijedio je 2007. na SP-u u Melbourneu Wua Penga, naboljeg Kineza u toj disciplini, bio je brži čak 7 sekundiMichael Phelps- Na 200 metara leptirovim stilom pobijedio je 2007. na SP-u u Melbourneu Wua Penga, naboljeg Kineza u toj disciplini, bio je brži čak 7 sekundi U San Franciscu je otkriven laboratorij tvrtke Balco koja je hranila dopingom najpoznatije američke sportaše. Nedavno je Trevor Graham, trener dopingiranih Marion Jones, Tima Montgomeryja i Justina Gatlina, kažnjen doživotnom zabranom bavljenja tim poslom. Tako se počelo postavljati pitanje na koji način spriječiti korištenje dopinga kod sportaša koji moraju ispuniti ne samo sportski nego i politički cilj. Svjetska antidoping agencija, poznatija pod imenom WADA, priznaje da ona ne može raditi potpune kontrole u velikim zemljama kao što su Kina i Amerika te je apelirala na njihove nacionalne antidoping organizacije da uvedu strože kontrole. Američka antidoping agencija USADA u prvoj je polovini ove godine tražila tko će se od atletičara dobrovoljno prijaviti na konstantnu kontrolu a odazvali su se Tyson Gay, svjetski prvak na 100 i 200 metara, Allyson Felix, svjetska prvakinja na 200 metara, i Bryan Clay, najbolji američki desetobojac.

Na Olimpijskim igrama natjecat će se više od 600 američkih te podjednako toliko kineskih sportaša i ako se gledaju samo tri najatraktivnija sporta koji donose najviše medalja, atletika, plivanje i gimnastika, čini se da ne postoji način na koji bi Kina mogla nadvladati Ameriku. To se može dogoditi u gimnastici, ali ne i u atletici i plivanju. U Ateni, prije četiri godine, Amerika je 25 od ukupno 36 zlatnih medalja osvojila u atletici, plivanju i raznim vodenim sportovima a Kina je u tom dijelu osvojila samo četiri zlatne medalje, u disciplinama: trčanje 110 m s preponama za muškarce, trčanje 10.000 m za žene, plivanje 100 m leđno za žene i muški kajak dvosjed.

Kinezi su tada pokrenuli “Projekt 119” s ciljem da se do ove godine rapidno poveća uspjeh upravo u tim sportovima. Cui Dalin priznao je novinarima da projekt nije uspio i da se Kina ipak ne može nadati mnogim medaljama u tim sportovima. Poglavito je velika razlika u plivanju. Naime, na kraju prošle godine u Kini je zaključeno da su rezultati u 2007. bili najgori u posljednjih 20 godina. Na svjetskom prvenstvu u Melbourneu osvojene su samo dvije medalje, ženska štafeta 4 x 100 m mješovitim stilom i Wu Peng na 200 m leptirovim stilom. Ni jedan kineski plivač ne nalazi se među tri najbolja poWang Hao (Kina) Trenutačno najbolji stolnotenisač na svijetu i osvajač srebrne medalje na OI 2004. u AteniWang Hao (Kina) Trenutačno najbolji stolnotenisač na svijetu i osvajač srebrne medalje na OI 2004. u Ateni rezultatima iz prošle godine, a sedam ih se nalazi među deset najboljih.

S druge strane, Amerikanci imaju Michaela Phelpsa, koji je na SP-u u Melbourneu osvojio sedam zlatnih medalja, te je pobijedio Wu Penga na 200 m leptirovim stilom, kada je bio brži od njega za sedam sekundi. Osim Phelpsa imaju Larsena Jensena na 300 m slobodno, Erika Vendta na 800 m slobodno, Petera Vanderkaaya na 1500 m slobodno, Aarona Peirsola na 100 i 200 m leđno, Brendana Hansena na 100 m prsno - sve favorite za zlatne medalje, a kod žena dominiraju Kathryn Hoff na 200, 400 i 800 m slobodno te 400 m mješovito, Natalie Coughlin na 100 m leđno, Margaret Hoelzer na 200 m leđno te Jessica Hardy na 50 m prsno.

U atletici je slična situacija, gdje Kinezi slave svjetskog prvaka na 110 m s preponama Liu Xianga čiji je najbolji ovogodišnji rezultat ne osobitih 13.18 sekundi i borit će se protiv odličnih Amerikanaca Davida Olivera i Terrencea Trammella te novog svjetskog rekordera, Kubanca Dayrona Roblesa.

Amerikanci će na 100 m imati Tysona Gaya, na 200 m Waltera Dixa, na 400 Jeremyja Warinera, na 400 m s preponama Kerrona Clementa, u skoku u vis Dustyja Jonasa, u skoku s motkom Brada Walkera, u bacanju kugle Adama Nelsona, u desetoboju Bryana Claya, a svi su favoriti za zlatnu medalju. Na ovogodišnjim listama rezultata najboljih atletičara, Kinezi među 10 najboljih imaju samo Liu Xianga na 110 m s preponama i Zhengliang Zaoa na 50 km brzog hodanja, a takav je odnos snaga i u ženskoj atletici. Kineski atletičari i atletičarke vrlo su malo nastupali ove godine, pripremaju se striktno za OI i zato ih nema na svjetskim rang-listama.

Allyson Felix (SAD) Sprinterica koja je osvojila tri zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u Osaki 2007.Allyson Felix (SAD) Sprinterica koja je osvojila tri zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u Osaki 2007. Gimnastička natjecanja teško je prognozirati, SAD će ovih dana objaviti imena svih članica ženske reprezentacije, ali poznata rumunjska gimnastičarka Nadia Comaneci nedavno je izjavila kako će kineski gimnastičari osvojiti momčadsko zlato a kineske gimnastičarke imat će kvalitetnu konkurenciju u SAD-u, Rusiji i Rumunjskoj te da ne zna tko će osvojiti zlatnu medalju. Kineski gimnastičari već su osvojili zlatnu medalju u Sydneyju 2000., ali su u Ateni osvojili samo jednu zlatnu i jednu brončanu medalju, i to pojedinačno, dok je kod žena u Ateni dominirala Rumunjska a iza njih je bio SAD.
I uz sve to, brojne analize pokazuju kako će Kinezi sigurno osvojiti više zlatnih medalja te više medalja općenito u odnosu na Olimpijske igre u Ateni. Prema analizi Američkog olimpijskog komiteta Amerikanci će osvojiti 47 zlatnih medalja a Kinezi 37, a ukupno će Amerikanci osvojiti 100 medalja a Kinezi 87.

Poznata revizorska tvrtka PricewaterhouseCoopers došla je do drukčijih predviđanja te smatra da će Kina osvojiti ukupnoXie Xingfang (Kina) Najbolja kineska igračica badmintona i osvajačica zlatne medalje na SP-u u Madridu 2006.Xie Xingfang (Kina) Najbolja kineska igračica badmintona i osvajačica zlatne medalje na SP-u u Madridu 2006. 88 medalja naspram američkih 87. Gdje je temelj njihove procjene? Smatra se da će Kina osvojiti jako mnogo medalja u stolnom tenisu, skokovima u vodu, gimnastici, streljaštvu, dizanju utega, badmintonu, veslanju i taekwondou, a u tim sportovima podijelit će se ukupno po 83 zlatne, srebrne i brončane medalje, te će kombinacija domaćeg terena i snažne državne podrške sportu dati kineskim sportašima dodatan poticaj. Za stolni tenis ne sumnjamo, prema svjetskoj rang-listi četiri najbolja stolnotenisača predvođena Hao Wangom i pet stolnotenisačica predvođeno s Yining Hang su iz Kine. Slično je i s badmintonom, najbolje tri na svijetu su Kineskinje predvođene sa Xingfang Xie, među najbolja četiri muška igrača su tri Kineza, a najbolji na svijetu je Dan Lin. Za sve ostale sportove teško je predvidjeti nabolje, uključujući i taekwondo.

Dominacija Amerike u plivanjuAmerikanci su u plivanju izrazito jači od Kineza. Čak je i Cui Dalin, kineski ministar sporta, u ožujku rekao: “Mi još uvijek nismo jaka sportska nacija i moramo biti realni. U atletici imamo Liu Xianga na 110 m s preponama a u plivanju ne vidim neku šansu.” Većina ovogodišnjih odličnih rezultata i svjetskih rekorda pripisuje se primjeni novog kupaćeg kostima Speedo koji drastično smanjuje otpor spram vode, ali su se pojavile i sumnje o dopingu.

Doživotna kaznaSONG HONGJUAN, kineska natjecateljica u brzom hodanju, i plivač Ouyang Kunpeng, bili su dopingiraniSONG HONGJUAN, kineska natjecateljica u brzom hodanju, i plivač Ouyang Kunpeng, bili su dopingiraniKineski olimpijski odbor u ožujku je objavio kako provodi stalne kontrole sportaša, a onaj tko bude uhvaćen pod dopingom bit će doživotno suspendiran. U prvih šest mjeseci napravili su 6038 testova, nikada tako mnogo, te je pronađeno osam dopingiranih sportaša koji su odmah doživotno kažnjeni. Među njima su Ouyang Kunpeng, najbolji kineski plivač leđnim stilom, hrvač Luo Meng, a doživotno su kažnjeni i njihovi treneri. Ostali uhićeni ipak su blaže kažnjeni. Dva skakača u vodu, Zhang Jun i Gao Li, kažnjeni su jednogodišnjom zabranom, dizač utega Shan Yan s dvije godine, a bacač diska Xin Jia s četiri godine. U srpnju je objavljeno da je atletičarka Song Hongjuan također dopingirana.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika