20.08.2008. / 15:30

Autor: Ida Dretar

Hrvatska

Ruse zanimaju samo ekskluzivne nekretnine

Nije točno da su Rusi kupci najluksuznijih vila i da cijena ne utječe na kupnju kako se pisalo u medijima, potvrdio je Nacionalu direktor Dogma nekretnine u Rijeci Branko Papeš. Rekao da je istina da su Rusi specifični kupci jer ih interesiraju isključivo luksuzne nekretnine ili one koje imaju potencijala to postati, na elitnim pozicijama, prvi red do mora i većih okućnica. "Kada se takva nekretnina pojavi na tržištu kupac je spreman platiti i veće iznose novaca, no moram naglasiti ne i preplatiti istu. Iako u javnosti vlada mišljenje da su Rusi i kupci iz zemalja bivšeg SSSR-a spremni platiti za nekretninu koliko god je potrebno, to ipak ne odgovara istini. To su u pravilu osobe iz poslovnog miljea koji cijene svoj novac." kaže Papeš za nacional.hr.

Papeš je istaknuo da se Rusi interesiraju za kupnju ekskluzivnih nekretnina, ali je problem što na tržištu nema puno takvih nekretnina. Kaže kako je u ponudi mnogo nekretnina koje ne zadovoljavaju njihove kriterije jer nemaju luksuz, nisu prvi red do mora i nemaju veliku okućnicu. "Većina vlasnika svoje nekretnine precijeni i traži atraktivne cijenu za koju je gotovo nemoguće prodati po traženoj cijeni." kaže Papeš.

On se osvrnuo na interes stranaca za kupnju nekretnina u Hrvatskoj te ih je podijelio u dvije skupine. Prva je ona koja kupuje za vlastite potrebe, koju dijelimo na veće platežne moći koji su gore navedeni i one manje platežne moći, koji su u pravilu osobe koje su godinama dolazile u RH kao turisti i koji su liberizacijom tržišta nekretnina stekli mogućnost kupnje nekretnine, što su i iskoristili i oni u pravilu koriste kupljene nekretnine kao drugi dom. Druga skupina su takozvani ulagači koje dijelimo na manje i veće.

Oni manje platežne moći ulažu u kupovinu nekretnina u RH zadnjih godina i kupovali su apartmane na moru, manje kućice u starim jezgrama, čak i stanove u gradovima. Oni su profitirali povećanjem cijena nekretnina koja su iznosila i do 20 % godišnje. Unazad godinu dana cijene su prestale tako vrtoglavo rasti i ti sitniji ulagači su se okrenuli drugim tržištima gdje vide veće zarade. Najviše takvih ulagača dolazilo je iz Engleske kod kojih je ulaganje u promet nekretninama tradicija, ali bilo je kupaca i iz ostalih zemalja EU. Veći ulagači pojavili su se na tržištu unazad dvije do tri godine i oni traže veće projekte u koje će uložiti svoj kapital i tako ga oploditi.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika