21.08.2008. / 14:55

Autor: Ida Dretar

Obrazovanje

Donesen Pravilnik o državnoj maturi

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pripremilo je Pravilnik o polaganju državne mature, koja obuhvaća maturante, koji će završiti srednju školu 2009./2010. godine. Ispit će biti obavezan za maturante gimnazija, a maturanti strukovnih škola polagat će samo ako žele nastaviti školovanje nakon srednje škole. Ispiti će sadržavati pitanja iz matematike, hrvatskog i stranog jezika, te izbornih predmeta, čiji je broj neograničen.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Dragan Primorac istaknuo je kako će učenici državnu maturu moći polagati dva puta na račun države, a da će za svako slijedeće pristupanje ispitu troškove snositi sami.

Pravilnikom je određeno da će učenici u jednom ispitnom roku morati polagati sva tri obavezna predmeta, tako da će u jednom danu moći polagati maksimalno jedan predmet. Što se tiče izbornih predmeta, oni će se moći polagati u više rokova, a dnevni limit bit će polaganje maksimalno dva izborna predmeta. Ispiti mogu trajati najviše tri sata dnevno. Ispiti će se u cijeloj državi provoditi u isto vrijeme i po istim kriterijima .

Ako učenik neće biti zadovoljan ocjenom na prvom roku, moći će poboljšati ocjenu na drugom roku. Ako će ocjena iz drugog roka biti lošija, upisat će se ocjena iz prvog roka.

Državna matura zamijenit će dosadašnje prijemne ispite na fakultetima. Većina fakulteta suglasna je s tom idejom, ali će pojedini fakulteti kao što su umjetničke akademije provjeravati specifične vještine i sposobnosti kandidata.

Vezane vijesti

'A zašto bi se ja ispričavao?'

'A zašto bi se ja ispričavao?'

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas kako ne vidi razloga za svoju ispriku radnoj skupini koja je sastavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika