28.08.2008. / 08:59

Autor: Katarina Zorić

Svijet strahuje od novoga rata

Rusija traži podršku saveznika

Članice NATO-a jučer su ponovno osudile odluku Rusije da prizna neovisnost dviju gruzijskih pokrajina te pozvale Moskvu da poništi tu odluku

Napetost u svijetu zbog stanja u Gruziji ne jenjava. Ministri vanjskih poslova sedam industrijski najrazvijenijih zemalja priopćili su sinoć kako rusko priznanje Abhazije i Južne Osetije narušava suverenitet Gruzije.  Pozvali su Rusiju da povuče svoje vojnike s gruzijskoga teritorija i da se pridržava sporazuma o prekidu vatre od 11. kolovoza. U priopćenju skupine G7 izražava se žaljenje zbog ruskog neumjerenog korištenja sile i zbog okupacije dijelova Gruzije.


Članice NATO-a jučer su ponovno osudile odluku Rusije da prizna neovisnost dviju gruzijskih pokrajina te pozvale Moskvu da poništi tu odluku. Najoštriji stav prema Rusiji zauzele su Velika Britanija i SAD. Britanski šef diplomacije David Miliband pozvao je na formiranje "najšire moguće koalicije protiv ruske agresije u Gruziji".

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev pokušao je na summitu zemalja Šangajske organizacije Dušanbeu nagovoriti članice da se pridruže priznavanju Abhazije i Južne Osetije, ali je nastojao osigurati i podršku Moskvi u mogućoj novoj svjetskoj polarizaciji. Uz Rusiju, članice organizacije su Kina, Kirgistan, Kazahstan, Uzbekistan i Tadžikistan, a status promatrača imaju Indija, Mongolija, Pakistan i Iran.

Ruski veleposlanik u Skopju predao je makedonskom ministarstvu vanjskih poslova službeni poziv za priznanjem Abhazije i Južne Osetije. Skopje još uvijek nije reagiralo na rusko priznanje neovisnosti Abhazije i Južne Osetije.

Pretpostavlja se da bi Rusija svoju silu mogla demonstrirati i u Ukrajini. Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner upozorio je da bi nakon gruzijskih pokrajina Južne Osetije i Abhazije Rusija mogla imati i "druge ciljeve", napose Krim, poluotok koji je 1954. sovjetski predsjednik Nikita Hruščov pripojio Ukrajini. Zbog svega toga, Ukrajina smatra da bi se mogao ubrzati njezin ulazak u NATO.                             

Sarkozy i Medvedev telefonski razgovarali o GruzijiRuski predsjednik Dmitrij Medvedev danas je u telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Nicolasom Sarkozyjem rekao da se gruzijski vojnici moraju vratiti u svoje vojarne u skladu s dogovorom o prekidu vatre postignutom zahvaljujući nedavnom francuskom posredovanju, izvijestio je službeni Kremlj.

Dvojica predsjednika o krizi na Kavkazu razgovarali su više od jednoga sata, a iz Sarkozyjeva ureda još nema priopćenja za javnost. "Ruska je strana istaknula potrebu da Tbilissi realizira točku četiri plana Medvedev-Sarkozy, prema kojoj bi se svi gruzijski vojnici trebali vratiti u svoje baze", stoji u priopćenju Kremlja.

"Dvojica predsjednika razgovarala su i o ostalim dogovorenim točkama koje bi ubuduće trebale zajamčiti sigurnost u područjima blizu granice s Južnom Osetijom i Abhazijom", stoji u istom priopćenju. Nije objavljeno kada je razgovor vođen niti na čiju inicijativu.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika