05.09.2008. / 12:52

Autor: Nina Tomljanović

Predsjednička primanja

Mesić najbolje plaćeni državnik na Balkanu

Prema istraživanju koje je objavio Balkan Insight, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić prima najveću predsjedničku plaću na Balkanu u iznosu od 3.600 eura, dok predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu ima najveća primanja (3.400 eura) u odnosu na ukupni BDP te zemlje.

Visinu Sejdiuove plaće su za Balkan Insight potvrdili izvori bliski kosovskoj vladi, koji su dodali kako je predsjednik prima od lipnja ove godine kada je u toj zemlji na snagu stupio kosovski Ustav. Prije toga Sejdiueva plaća je iznosila 2.612 eura.

Rumunjski predsjednik Traian Basescu prima manje od Sejdiua (2.500 eura) i drži "zlatnu sredinu" ljestvice najbolje plaćenih šefova balkanskih država. Balkan Insight navodi i podatak da Rumunjska ima BDP pet puta veći od Kosova koji prema podacima Svjetske banke, iznosi manje od 1.500 eura po stanovniku. Istovremeno prosječna plaća javnog službenika kreće se u iznosu od oko 200 eura.

Albanski predsjednik Bamir Tomi prima 2.100 eura, a njegov srpski kolega Boris Tadić iz državnog proračuna mjesečno dobiva 1.900 eura, piše Balkan Insight.

Makedonski predsjednik Branko Crvenkovski se s manje od 1.200 eura svrstava među najslabije plaćenim predsjednicima. Iza njega slijedi rnogorski predsjednik Filip Vujanović koji prima oko 1.300 eura.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika