18.09.2008. / 09:13

Autor: Marko Biočina

Suđenje generalima

Haški sud optužio Hrvatsku da skriva dokumente o Oluji

Haaški sud zatražio je od Hrvatske da detaljno istraži nestanak nekih ključnih dokumenata iz Domovinskog rata, koje je od Hrvatske tražilo Tužiteljstvo u procesu protiv generala Čermaka, Markača i Gotovine. Radi se o topničkim dnevnicima iz Oluje i dokumentaciji Specijalne policije, na čijem je čelu bio Markač. Haaški sud ukupno traži 46 karata i 328 dokumenata.

Dio tih dokumenata Vlada je isporučila, a za ostatak je ustvrdila da ne postoje u službenim državnim arhivima. Tužiteljstvo je više puta izrazilo svoje nezadovoljstvo takvim stanjem, te je tvrdilo kako Vlada namjerno skriva sporne dokumente. Sad je sud od Hrvatke zatražio da detaljno i argumentirano dokaže sve napore koje je navodno poduzela kako bi pronašla sporne dokumente.

U izvještaju će predstavnici hrvatske vlade morati napismeno navesti sve radnje koje su poduzeli tragajući za dokumentima, osobne podatke svih osoba s kojima su u tu svrhu obavljeni razgovori, te zapisnike o kretanju dokumenata od 1995. do danas.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika