Objavljeno u Nacionalu br. 671, 2008-09-22

Autor: Marko Biočina

Political report

5. studenog 2008.: Sanaderov Dan D

Europska komisija podnijet će 5. studenog posljednje izvješće u ovom mandatu: ako RH ne dobije datum kraja pregovora, neće u EU prije 2013.

SANADER je u Bruxellesu uvjerio predsjednika Europske komisije Barrosa da će riješiti najvažnije probleme do studenogSANADER je u Bruxellesu uvjerio predsjednika Europske komisije Barrosa da će riješiti najvažnije probleme do studenogAko Hrvatska želi zadržati šanse da pristupi Europskoj uniji do kraja 2010., Vlada će u sljedećih mjesec dana morati riješiti niz ključnih problema. Europska komisija od Hrvatske očekuje da do početka studenoga konačno izradi održiv plan restrukturiranja brodogradnje, pokaže kako ima ozbiljnu namjeru u borbi protiv korupcije, pronađe način da se ubrza povratak izbjeglih Srba i reformira porezni sustav, s posebnim naglaskom na trošarine duhanskih proizvoda. Ako Vlada u tome ne uspije, Europska komisija neće uključiti konačni datum završetka pristupnih pregovora u svoje redovito godišnje izvješće o napretku Hrvatske, a to bi bio veliki vanjskopolitički neuspjeh Sanaderove vlade.

Spremnost na borbu protiv korupcije već se demonstrira postavljanjem Branka Perana na čelo Policijske uprave zagrebačkeSpremnost na borbu protiv korupcije već se demonstrira postavljanjem Branka Perana na čelo Policijske uprave zagrebačkeNaime, izvješće o Hrvatskoj koje će biti predstavljeno 5. studenoga posljednje je takvo izvješće Europske komisije u ovom mandatu. Ako u njemu Komisija ne odredi datum završetka pregovora, to znači da pregovori neće biti završeni u mandatu ove Komisije, te da će konačni datum odrediti nova Komisija, koja će biti konstituirana tek nakon izbora za Europski parlament koji će se održati početkom 2010. Hrvatska vlada je planirala dovršiti pregovore s EU sredinom 2009., te krajem te godine potpisati i pristupni sporazum. Sad je postalo jasno kako to neće biti moguće ako izvješće 5. studenoga bude negativno i ako ne bude sadržavalo datum okončanja pregovora. Budući da proces ratifikacije sporazuma o pristupanju Europskoj uniji traje najmanje godinu dana, posljedica negativnog izvješća bila bi da Hrvatska ne bi mogla očekivati da će ući u EU prije 2012. ili čak 2013. godine.

Iako se u javnosti tvrdilo drugačije, hrvatska vlada vjerojatno će zatvoriti najmanje tri brodogradilišta: Trogir, Kraljevicu i BrodosplitIako se u javnosti tvrdilo drugačije, hrvatska vlada vjerojatno će zatvoriti najmanje tri brodogradilišta: Trogir, Kraljevicu i BrodosplitKako je Nacional doznao iz visokih diplomatskih izvora smještenih u Zagrebu, predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso upravo je to priopćio hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu tijekom njegova prošlotjednog boravka u Bruxellesu: “Predsjednik komisije Barroso je jasno objasnio Sanaderu da je 5. studeni doslovno ‘Dan D’ za hrvatske ambicije da pristupi EU. Hrvatski premijer je dobio vrlo precizne upute što RH treba učiniti ako želi završiti pregovore u mandatu ove Komisije. Najvažniji zahtjevi vezani su uz brodogradnju, borbu protiv korupcije i povratak srpskih izbjeglica. Ipak, predstavnici Komisije koji su bili na sastanku bili su poprilično impresionirani odlučnošću premijera Sanadera i njegovim obećanjem da će svi problemi biti riješeni do početka studenoga.”

Nakon sastanka u Bruxellesu Sanader je postao svjestan kako će u sljedećih mjesec dana morati donijeti niz teških političkih odluka ako želi zadovoljiti uvjete koje mu je postavila Europska komisija. Prve odluke Sanader je počeo donositi već dan nakon svog povratka iz Bruxellesa. Tako je smijenjen načelnik zagrebačke policijske uprave Ivica Tolušić, a na njegovo mjesto je postavljen dotadašnji načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Branko Peran. Teško je vjerovati da na tu kadrovsku promjenu nisu utjecale i upute koje je Sanader dobio u Bruxellesu. Naime, uspješna borba protiv korupcije glavni je uvjet koji Hrvatska mora ispuniti kako bi otvorila pregovore u poglavlju pravosuđa. Smjene u vrhu policije svakako će biti argument kojim će Sanader pokušati Europsku komisiju uvjeriti kako je hrvatska vlada odlučna u namjeri da se bori protiv korupcije.


Iako se u javnosti tvrdilo drugačije, hrvatska vlada vjerojatno će zatvoriti najmanje tri brodogradilišta: Trogir, Kraljevicu i BrodosplitIako se u javnosti tvrdilo drugačije, hrvatska vlada vjerojatno će zatvoriti najmanje tri brodogradilišta: Trogir, Kraljevicu i BrodosplitU tom kontekstu treba gledati i USKOK-ovu akciju Index, koja je javnosti predstavljena samo dva dana nakon Sanaderova povratka iz Bruxellesa. U toj akciji je zbog primanja mita privedeno više od dvadeset sveučilišnih profesora. Radi se o velikoj akciji, koja je prema riječima glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića bila pripremana dulje od godinu dana. Nakon kritika koje je zbog neuspjeha u borbi protiv korupcije Sanader dobio od Europske komisije, ova akcije mogla bi se pokazati kao ključni događaj za otvaranje pregovora vezanih za pravosuđe. Ako želi napraviti napredak po pitanju tržišnog natjecanja i otvoriti pregovore u tom poglavlju, Vlada će u sljedećih nekoliko tjedana Europskoj komisiji morati ispostaviti detaljni i precizni plan restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta. Europska povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja Neelie Kroes također od Hrvatske očekuje da točno odredi rokove u kojima namjerava provesti preoblikovanje i da ih se drži. To je posljedica hrvatskog odugovlačenja oko rješavanja ovog problema u protekle dvije godine.

Vlada je prvo Komisiji poslala plan restrukturiranja koji je ocijenjen kao potpuno neodrživ, te je vraćen Vladi na doradu. Drugi plan restrukturiranja temeljio se na spornoj ideji otkupljivanja pomorskog dobra. Naime, hrvatska se brodogradilišta uglavnom nalaze na području pomorskog dobra, koje po zakonu ne može biti u vlasništvu privatnih tvrtki, te može samo biti predmet koncesije. Ipak, brodogradilišta su sredinom devedesetih tu zemlju protuzakonito unijela u svoj temeljni kapital. U vladi su namjeravali prije privatizacije brodogradilišta područja pomorskog dobra izdvojiti iz vlasništva brodogradilišta, te im za to isplatiti financijsku naknadu koja bi kasnije bila korištena za tehnološku obnovu. Na taj bi način bila zaobiđena odredba Europske unije po kojoj poduzeća moraju sama financirati barem 40 posto vrijednosti restrukturiranja, te bi država praktički platila cijeli iznos. Ipak, Europska komisija nije prihvatila ni taj plan. Nacionalov sugovornik tvrdi kako Europska komisija neće umanjiti svoje zahtjeve, poučena iskustvima s poljskim brodogradilištima kad je ta zemlja pristupala EU: “Pitanje brodogradnje Komisija shvaća vrlo ozbiljno. U sličnoj situaciji su se našli prilikom pretpristupnih pregovora s Poljskom. Tada su popustili u svojim zahtjevima, a posljedica je da situacija oko poljskih brodogradilišta ni dan danas nije riješena. Zbog toga nema šanse da Komisija ublaži svoje zahtjeve. Dok Hrvatska ne napravi kvalitetan plan restrukturiranja, Komisija neće otvoriti pregovore oko tržišnog natjecanja.”

Europska komisija očekuje da se izjednače trošarine na domaće i uvozne cigarete radi zaštite tržišnog natjecanjaEuropska komisija očekuje da se izjednače trošarine na domaće i uvozne cigarete radi zaštite tržišnog natjecanjaIako su u prošlosti premijer Sanader i ministar gospodarstva Damir Polančec tvrdili kako neće dopustiti zatvaranje ni jednog škvera, sada je postalo sigurno da bi brodogradilišta u Kraljevici i Trogiru, te Brodosplitovo brodogradilište specijalnih objekata mogli biti zatvoreni. Ta će brodogradilišta vjerojatno biti ponuđena zainteresiranim ulagačima, ali za razliku od Uljanika, 3. maja i Brodosplita, njihov novi vlasnik će smjeti promijeniti osnovnu djelatnost tvrtke. Vlada će tako pokušati sačuvati radna mjesta i ublažiti negativne reakcije koje će zatvaranje brodogradilišta sigurno izazvati u dijelu javnosti. Vlada bi također mogla imati problema kod privatizacije pulskog Uljanika. Naime, za razliku od ostalih brodogradilišta, Uljanik posluje rentabilno, a njegovi zaposlenici su iznimno nezadovoljni mogućnošću da Vlada proda Uljanik stranom investitoru. U suradnji s predstavnicima lokalnih vlasti traže da Grad Pula i Istarska županija postanu vlasnici kontrolnog paketa dionica od 25 posto. Treći uvjet Europske komisije odnosi se na pregovaračko poglavlje ljudskih prava. Glavna zamjerka u tom poglavlju odnosi se na spori povratak izbjeglih Srba. Osim toga, u Europskoj komisiji smatraju kako Hrvatska još nije pokazala sposobnost da organizira pravedna suđenja osumnjičenima za ratne zločine.

Što se tiče povratka izbjeglih Srba, u Komisiji smatraju kako postoje brojne teškoće srpskih povratnika u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava kao što je pravo na vlasništvo. Pod tim se misli na neriješene probleme oko stanarskih prava, jer još uvijek znatan broj srpskih građana potražuje nekretnine koje su imali prije rata. Očito je da Vlada taj problem ne može riješiti u sljedećih mjesec dana, ali ima mogućnost prihvatiti model koji već dugo predlažu predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke, da dio izbjeglih Srba dobije novčanu naknadu štete i na taj način im se omogući da izgrade zamjenske nekretnine.

Predstavnici SDSS-a predlažu da izbjegli Srbi dobiju novčanu naknadu štete, što bi vjerojatno zadovoljilo Europsku komisijuPredstavnici SDSS-a predlažu da izbjegli Srbi dobiju novčanu naknadu štete, što bi vjerojatno zadovoljilo Europsku komisijuTakav bi potez vjerojatno naišao na odobravanje Europske komisije, ali bi izazvao nezadovoljstvo u jednom dijelu javnosti. Naime, znatan broj hrvatskih građana sasvim sigurno ne bi blagonaklono gledao na Vladin potez da u vrijeme ekonomske krize i loše socijalne situacije potroši znatan iznos kako bi obeštetila srpske izbjeglice. Posljednji uvjet koji će Sanaderova vlada morati ispuniti ako želi izbjeći zastoj u procesu pridruživanja Hrvatske EU je reforma sustava trošarina na duhanske proizvode. Naime duhanski proizvodi u Hrvatskoj su podijeljeni u tri skupine i prema tome im se naplaćuje trošarina. Najpovoljnija skupina cigareta je skupina B, jer je za proizvode iz te kategorije određena najniža trošarina u iznosu od 6,4 kuna po kutiji. U toj su kategoriji donedavno bili samo domaći brendovi Tvornice duhana Rovinj, dok su sve cigarete uvezene iz inozemstva bile svrstane u skupinu C koja je podložna trošarini u iznosu od 10,9 kuna po kutiji.
Europska komisija smatra kako je takav sustav trošarina nepravedan i kako narušava jednakost tržišnog natjecanja. Prema Nacionalovim informacijama, to je uvjet od kojeg Europska komisija neće odustati.

Zamijećeni slučaj Glavaš

BRANIMIR GLAVAŠ optužen za ratne zločine u OsijekuBRANIMIR GLAVAŠ optužen za ratne zločine u Osijeku“Sve što se događalo u slučaju Glavaš nije prošlo nezamijećeno u EU. Predstavnici Europske komisije su na sastanku Sanaderu dali do znanja da ponašanje HDZ-a i njegove vlade u tom slučaju nije bilo prihvatljivo. Od Sanadera se traži neovisnost pravosuđa u takvim predmetima”, kaže Nacionalov diplomatski izvor.

Četiri zahtjeva Europske komisije

1. Korupcija-Spremnost na borbu protiv korupcije već se demonstrira postavljanjem Branka Perana (desno) na čelo Policijske uprave zagrebačke

2. Brodogradnja-Iako se u javnosti tvrdilo drugačije, hrvatska vlada vjerojatno će zatvoriti najmanje tri brodogradilišta: Trogir, Kraljevicu i Brodosplit

3. Cigarete-Europska komisija očekuje da se izjednače trošarine na domaće i uvozne cigarete radi zaštite tržišnog natjecanja

4. Prava Srba- Predstavnici SDSS-a predlažu da izbjegli Srbi dobiju novčanu naknadu štete, što bi vjerojatno zadovoljilo Europsku komisiju

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika