Objavljeno u Nacionalu br. 673, 2008-10-05

Autor: Dean Sinovčić

Krah velikih očekivanja

Agonija posrnulog Tottenhama

Engleski noometni klub umjesto da se bori za prvo mjesto ima najgori početak sezone u 53 godine i posljednji je na tablici

Joe LewisJoe LewisKad je početkom ovog ljeta najbolji hrvatski nogometaš Luka Modrić potpisao za londonski nogometni klub Tottenham, a nakon toga i Vedran Ćorluka, smatralo se da je to pametan potez jer se očekivalo da će Tottenham ove godine, uz Chelsea, Manchester United, Arsenal i Liverpool, biti kandidat za prvaka Engleske. Međutim, nakon šest kola engleske nogometne lige Tottenham je posljednji na tablici, jedini je klub koji dosad nije pobijedio ni u jednoj utakmici, jedva se plasirao u nastavak natjecanja za Kup Uefe i igra jako loše. Toliko loše da je komentator lista The Guardian napisao, nakon što je u četvrtak Tottenham eliminirao Vislu iz Kupa Uefe, da im je “igra bila impresivna poput argumenata Sarah Palin u kandidaturi za potpredsjednicu Amerike”. U samo dva mjeseca, od velikih očekivanja Tottenham se pretvorio u predmet ismijavanja zbog najgoreg početka sezone u posljednje 53 godine.

Vlasnik Tottenhama je 71-godišnji Joseph Lewis, rođeni Londonac koji se prema listi najbogatijih objavljenoj u travnju u magazinu Sunday Times nalazi na 19. mjestu najbogatijih Britanaca, a vlasništvo mu se procjenjuje na 2,8 milijardi funta. Obogatio se 70-ih trgovinom devizama, na čemu se u isto vrijeme obogatio i George Soros. Zarađeni novac ulagao je u razne druge poslove, a vrhunac je doživio prošle godine kad je došao do 16. mjesta liste najbogatijih Britanaca. Vlasnik Tottenhama postao je 2001. te je za predsjednika postavio Daniela Levyja, svog partnera iz tvrtke ENIC koja je službeno vlasnik kluba. Kao i mnogi drugi multimilijarderi koji su postali vlasnici engleskih klubova - najpoznatiji među njima je Roman Abramovič, vlasnik Chelseaja - i Lewis je odlučio ulagati milijune funti u kupnju nogometaša kako bi Tottenham postao jedan od najjačih engleskih i europskih klubova, te je počeo planirati i izgradnju novog stadiona jer sadašnji, White Heart Lane, prima 36 tisuća gledatelja, a on želi stadion koji će primati do 60 tisuća gledatelja. Nakon pet godina i kupnje mnogih igrača stvorena je respektabilna momčad te je Tottenham pretprošlu sezonu završio na petom mjestu engleske lige, iza spomenutih Manchester Uniteda, Chelseaja, Liverpoola i Arsenala. Prošle je godine osvojio engleski kup, poznat po imenu Carling Cup, pobijedivši u finalu Chelsea.

Sa španjolskim trenerom Juandeom Ramosom i novim ulaganjima, među kojima je bila i kupnja Modrića, očekivalo se da će Tottenham ove sezone napraviti taj korak više. Umjesto toga, ovog ljeta u klubu je nastao kaos. Dva igrača koji su najzaslužniji za uspjehe Tottenhama, Irca Robbieja Keanea i Bugara Dmitra Berbatova, odlučili su prodati. Zaradili su veliki novac, Keane je prodan za 20 milijuna funti u Liverpool, a Berbatov za 30 milijuna funti u Manchester United, ali su izgubili igrače koji znaju postići gol. Budući da su prije toga, početkom ove godine, prodali trećeg napadača Jermaina Defoea u Portsmouth, nije čudo što je Tottenham u prvih šest kola engleske lige postigao samo četiri gola. Što je najgore, tu se nisu zaustavili, nego su ljetos prodali Sunderlandu izvrsnog francuskog veznog igrača Steeda Malbranquea, a u istom paketu, vrijednom ukupno 16 milijuna funti, još dva igrača, Pascala Chimbondu i Teemu Tainioa.


Luka ModrićLuka ModrićProdaja tako važnih igrača ključan je razlog za loše igre Tottenhama i engleski nogometni analitičari napadaju Damiena Comollija, sportskog direktora kluba, za očajno loše trgovanje igračima. I dok je Keane prodan krajem srpnja, te su čelnici Tottenhama imali vremena kupiti novog napadača, Berbatov je prodan posljednjeg dana prijelaznog roka. Malbranquea su prodali jer su prije toga kupili Modrića, te još dva vezna igrača Giovanija dos Santosa i Davida Bentleyja, i na njih potrošili blizu 40 milijuna funti. Time su došli u čudnu situaciju, puno veznih igrača, pojačali su obranu kupivši Vedrana Ćorluku, a nigdje napadača, te su ostali samo s nominalno četvrtim napadačem po kvaliteti, 24-godišnjim Darrenom Bentom. I tada je nastupila panika u Tottenhamu.

Nudili su novce na sve strane, tražili napadače po cijelom svijetu, i jedino uspjeli kupiti Rusa Romana Pavljučenka za 13,7 milijuna funti. Ujedno su od Manchester Uniteda posudili na jednu godinu 20-godišnjeg napadača Fraizera Campbella, i to je sve. Samo dva tjedna prije početka engleskog prvenstva Tottenham je ostao bez Berbatova, kupio Pavljučenka, posudio Campbella i potpisao ugovor s Ćorlukom. Nijedan ozbiljan klub ne posluje tako i bilo je jasno da će trener Ramos imati velikih problema. I sam Ramos se zbog takvog razvoja događaja uspaničio. “Bojim se početka prvenstva”, otvoreno je rekao novinarima, jer ne postoji trener na svijetu koji bi u samo dva tjedna uigrao potpuno novu momčad. Juande Ramos je izjavio kako nije imao nikakve veze s poslovnom politikom kluba, odnosno nije utjecao na dovođenje i prodaju igrača, dok je službeni stav kluba da su sportski direktor Damien Comolli i trener Juande Ramos zajedno donosili odluke, a donekle je sudjelovao i Damien Levy, predsjednik kluba. Ipak, mediji su više optuživali Comollija, podsjećajući i da je u ljeto 2007. godine potrošio 30 milijuna funti na kupnju trojice igrača koji u prvoj sezoni nisu pokazali mnogo, a to su Younes Kaboul, Kevin-Prince Boateng i Darren Bent. On se stalno brani, tvrdi da su ovog ljeta bili na korak od potpisivanja ugovora s jednim poznatim napadačem, ali ih je izigrao igračev agent. Ramosa su optužili za nešto drugo, a to je da, nakon godinu dana u Londonu, još uvijek koristi pomoć prevoditelja te se pitaju na koji način onda takav trener može psihološki djelovati na igrače.

Vedran ĆorlukaVedran ĆorlukaPrilagodba engleskom nogometu nije laka, a to se pokazalo na primjerima Modrića i Pavljučenka. Ramos je bio oduševljen dolaskom Modrića koji je Tottenham platio 16,6 milijuna funti. Londonski list The Independent napisao je ovog ljeta kako je, nakon prodaje Keanea i vjerojatne prodaje Berbatova, Modrić budući vođa novog Tottenhama, te da je klub uložio ne samo novac nego i vjeru u Modrića. Smatralo se da su Tottenham, kupnjom Modrića, i Arsenal kupnjom Francuza Samira Nasrija, kupili dva najtalentiranija mlada igrača u Europi. Međutim, neki engleski mediji, ali i neki igrači, odmah su po dolasku Modrića u London počeli pisati kako je on premalen i premršav za snažnu i zahtjevnu englesku ligu, na što su se mnogi hrvatski novinari samo smijali. Modrić je odgovorio kako je on prije nekoliko godina odigrao sezonu u Zrinskom iz Mostara te da u bosanskoj ligi nitko nikoga ne štedi. Međutim, prvih šest kola pokazalo je da su engleski novinari imali pravo, a sve je potvrdio i Ćorluka koji je nedavno rekao kako mu je Modrić priznao da nije očekivao da se u Engleskoj igra tako žustro. Nakon prvih nekoliko kola pokazalo se da je Modrić jako umoran te ga Ramos, primjerice, na utakmici šestog kola prvenstva između Tottenhama i Portsmoutha, uopće nije uvodio u igru. Modrićev sveukupan dojam u prvih mjesec dana od početka prvenstva britanski novinari nisu ocijenili osobitim, naprotiv.

Novi trener Tottenhama, Španjolac Juande RamosNovi trener Tottenhama, Španjolac Juande RamosU ovom trenutku pitanje je tko će morati napustiti Tottenham ako se agonija nastavi, trener Juande Ramos ili sportski direktor Damien Comolli? Britanski novinari tipuju na Comollija. Navodno je Ramos već objasnio upravi kako je Comolli taj koji je pogriješio s dovođenjem i prodajom nekih igrača, da se nije smjelo dogoditi da se igrači dovode u posljednji trenutak, te da klub ima samo dva napadača, Benta, kojeg nije doveo Ramos, i Pavljučenka, koji je umoran jer je u ožujku počeo, kao član Spartaka iz Moskve, igrati rusku ligu, a slijedilo je Europsko nogometno prvenstvo, što je uprava prihvatila kao logično objašnjenje. S druge strane, uprava je analizirala Comollijeve transfere i počela postavljati pitanja: Zašto je u siječnju ove godine kupio Brazilca Gilberta koji ima 32 godine i platio ga 2,5 milijuna funti, iako je šest mjeseci poslije Gilbertu isticao ugovor i bio bi slobodan igrač? Zašto je lani kupio Kevina-Princea Boatenga za 5 milijuna funti, ako je konkurent koji ga je želio kupiti, španjolska Sevilla, nudila samo 2,8 milijuna funti? Zašto je prošlog ljeta kupio Francuza Younnesa Kaboula za 8 milijuna funti, ako je trener Martin Jol želio Rumunja Christiana Chivua čija je cijena bila 5 milijuna? Zbog svega toga uprava je odlučila ništa ne mijenjati do siječnja i pružiti Comolliju priliku da dovede neku zvijezdu u siječanjskom prijelaznom roka. Ne uspije li u tome, morat će napustiti klub, a Ramos je taj koji će ostati.

Uzdanice kluba

Bivši igrači Dinama Vedran Ćorluka i Luka Modrić od ove sezone zajedno igraju u Tottenhamu. Modrić je trebao biti budući vođa tima, ali nakon šest kola potvrdile su se izjave engleskih novinara da je Modrić premalen i premršav za snažnu englesku ligu.

Vezane vijesti

Real spreman platiti 30 milijuna funti za Modrića

Real spreman platiti 30 milijuna funti za Modrića

Španjolski prvak Real Madrid spreman je platiti Tottenhamu 30 milijuna funti za hrvatskog veznog nogometaša Luku Modrića, navodi u petak Daily… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika