21.10.2008. / 09:07

Autor: Petra Horvat

Sporna prodaja Slavonske banke

Hrvatska Hypo banci duguje milijunsku odštetu

Odluka je to Arbitražnog suda u Londonu iz 2007. godine, prema kojem će Hrvatska Austrijancima dug morati isplatiti zbog sporne kupnje Slavonske banke, uz nadu da će austrijska banka anulirati kamate

Prema neslužbenim informacijama, postignuta je nagodba Vlade RH i Hypo banke o dugu koji Hrvatska mora platiti austrijskoj banci zbog sporne kupnje Slavonske banke 1998. godine., što je odluka londonskog Arbitražnog suda.
Niti Vlada niti Hypo banka nisu potvrdile tu informaciju zbog, kako su naveli, dogovorene klauzule o nedavanju informacija u javnost, može se pretpostaviti da je nagodba postignuta.

Hrvatska je dužna Hypo banci isplatiti 40 milijuna eura odštete jer je Državna agencija za sanaciju banaka (DAB) netočno prikazala podatke o stanju u Slavonskoj banci, a prema nekim informacijama, Hypo banka će Hrvatskoj anulirati dio kamata. Prema nekim pretpostavkama, Hypo banka će Hrvatskoj oprostiti oko 20 posto, odnosno ukupan iznos koji će država morati platiti je oko 32 milijuna eura ili 220 milijuna kuna.

Vlada je 10. listopada na zatvorenom dijelu sjednice donijela odluku o proračunu za 2008. godinu, prema kojem će država u proračunu povećati iznos namijenjen isplati obveze po sudskim sporovima u tijeku. Tako će stavka Ministarstva financija iz koje se isplaćuju takve obveze države iznositi 225 milijuna kuna, dok je prije povećanja iznosila 80 milijuna kuna.
Ministarstvo financija već danima ne želi odgovoriti na upite novinara o spomenutoj odluci Vlade o preraspodjeli proračunskog novca.

Pregovore s Hypo bankom vodio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec, a razmatrala se i mogućnost da država svoj dug vrati u ratama. Sa Hypo bankom se pregovaralo i 2006. godine, no pregovori su prekinuti prije postizanja nagodbe, jer su DAB-ovi financijski i pravni savjetnici procijenili da će Hrvatska, ukoliko ode na sud s bankom, taj spor zasigurno dobiti.

Spor je izgubljen, a tadašnji direktor DAB-a Vinko Radić smijenjen je na spomenutoj sjednici Vlade 10. listopada, te je imenovan vršiteljem dužnosti direktora, što je funkcija koja se dodijeljuje privremeno.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika