Objavljeno u Nacionalu br. 684, 2008-12-23

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Sezonske reklame su nekako jadne

Da li zbog opće depresije, ali na reklamama nema obiteljske idile i romantičnih poruka o blagdanskom duhu, nego se samo projiciraju komadi mesa dok spikeri deklamiraju: JANJETINA - DEVET DEVEDESET, ODOJAK - DVANAEST DEVEDESET DEVET

Zrinka PavlićZrinka PavlićPOLA URE HE-MANA
Pola ure kulture, HTV1, četvrtak, 22.10

Taman kad sam se ponadala da smo povukli vodu za cirkusom oko Nives Celzijus i Kiklopa, eto ti “Pola ure kulture”. Kao da su tjedan dana čekali i mislili: “Nek si prvo pola javnosti iskopa po jedno oko zbog nečega za što nikog nije briga, a onda ćemo mi uletit s naravoučenjem, ko He-man na kraju crtića”. Da stvar bude još gora, osim iskapanja već falatigabože pomalo ohlađenog skandala, u prilogu koji su snimili poantu ne bi otkrili ni Bog, Isus, Indiana Jones i Dr. House zajedničkim naporima. Osim ako poanta nije bila da oni u cijeloj priči kuže nešto što nikom drugom nije jasno. U tom su slučaju pogodili cilj ko prstom u oko. Naročito kada su redanjem svih žena koje je Kiklop za hit godine iz nekog razloga prezreo - ponovili navlas istu stvar koju je tjedan dana prije njih ponavljalo pola Hrvatske.
Ocjena: zijev (1)

NE ČAČKAJMO MEČKU
dossier.hr, HTV1, četvrtak, 21.20

Stalno hvalim dossier.hr i časna riječ, to nije samo zato što su mi kupili helikopter. No ovaj ću ih tjedan ipak mrvicu pokuditi (i časna riječ, to nije samo zato da mi USKOK ne bi došao na vrata zbog helikoptera). Na kraju emisije, koja je i dalje jedna od najboljih na HTV-u, mladi je Matija Vukšić, autor fenomenalnog priloga s Borom Đorđevićem od prošlog tjedna, napravio nekakvu začudnu improvizaciju s Milesom Davisom u pozadini, bananama u košari i nagradnim pitanjima za prolaznike u Harmici. Usprkos par neloših fora (rapper L.E.O. Pisak), razigranost mu je ostala na razini na kojoj je gledatelju pomalo neugodno i želi stisnuti fast forward ne bi li i njega i sebe što prije riješio muke. No zbog genijalno odabranih izjava godine kojima je urednik prošarao cijelu emisiju (najvolim Bandićevu o čačkanju mečke i drugim domaćim životinjama) i Vukšićeva briljiranja prošlog tjedna, sve ćemo to prekriti oprostom i podijeliti jedan blagdanski…
Ocjena: ajd’ dobro (+3)



PLUTON U DIZNILENDU
Dan za danom, HTV1, srijeda, 13.20

HTV mozaične emisije štanca takvim tempom da su već sedam Eufrazijevih bazilika mogli izgraditi pa je logično da u tome uopće nisu loši. Time si objašnjavam da se nisam loše provela kada sam u srijedu pukom slučajnošću naletjela na “Dan za danom” te uz tu pomalo dremljivu kulisu za kuhanje ručka ostala dobrih dvadesetak minuta. S guštom sam odgledala prilog o faktorima dugovječnosti Drage Plečka, odslušala par pjesmica iz usta operne dive i iako me takve stvari najčešće nimalo ne zanimaju, bilo mi je skroz okej. No taman kad sam se uljuljkala - eto ti, avaj majko, astrologije! I to ne samo horoskopa i pričica u stilu “Mars vam je u opoziciji, Venera u Saboru, a Pluton u Diznilendu”, nego Ozbiljna Gošća u Studiju (zaboravila sam ime) gorljivo objašnjava da je astrolozima silno uvredljivo kada ih se trpa u isti koš s bacačima graha. Pomisao na pogubne posljedice takve užasne predrasude toliko su me pogodile da sam istog trenutka morala ugasiti televizor. Bojala sam se i da će u sljedećoj rečenici netko predložiti astrologiju kao izborni predmet u školi.
Ocjena: hrkljuš!

VIRUS I VBR
Vijesti NoveTV, NovaTV, utorak, 23.55

Saša Kopljar čita vijest o otkrivanju sigurnosnog propusta u Internet Exploreru 7, a informativci mu pod facom ispišu: “NOVI VIRUS”! Otprilike jednako inteligentno kao da je pročitao vijest o kvaru metal-detektora na ulazu u Banske dvore, a genijalci uz to natipkali: “SANADER DONIO VBR NA POSAO! NOVI NOVCATI”!
Ocjena: ajme, seljaka… (1)

CAREVI PROVJERENOG
Provjereno, NovaTV, četvrtak, 21.15

Prestala sam redovito pratiti i komentirati “Provjereno” jer me čini shizofreničnom. Jedan tjedan obećava, drugi tjedan zapadne u teške ljige nad kojima bi i Opri bilo neugodno ljubakati goste, treći tjedan Žadu pukne inspiracija pa napravi prilog zbog kojeg ostatak televizijsko-novinarskog svijeta može samo žile grist na živo, četvrti tjedan se cijela redakcija najede gljiva blesača pa proizvedu nešto što bi eventualno prošlo na festivalu Rocky Horror novinarstva… ne znam, ko da ponovno proživljavam koktel maminog klimakterija i sestrinog puberteta. No ovaj su me tjedan pogodili u žicu zbog koje bih im uvijek nanovo davala čiste petice, pa nek je stoput riječ o gotovanskom iskorištavanju starih hitova radi osvajanja gledateljskih srdaca. Cico i Pero - slijepa braća, glazbenici i nogometaši s loptom u šuškavoj vrećici još su jednom pred kamerom zajahali na krilima svoje predivne otkačenosti i veselja, ovaj put u društvu Nine Badrić. Toliko mi ih je bilo drago vidjeti da sam ih spominjanjem u ovome tekstu morala pozdraviti. Nadam se da će vam jednog dana dati vlastitu emisiju, dečki!
Ocjena: pusa! (5)

S KUMICOM DO KUPACA
Reklama za varaždinsko zelje

Ne znam je li to zbog financijske krize, općedruštvene depresije ili samo umišljam, ali ove su mi godine sezonske reklame nekako jadne. Dok su se prijašnjih godina naveliko sastojale od romantičnih prizora osvijetljenog bora, pomalo mutnih slika obiteljske idile i razdragane mladeži koja s crvenim kapama gaca po dubokom snijegu, ove je godine glavna fora u pozadinu nabit ritmičko bubnjanje zvončića, opalit po dijaprojekciji različitih komada rastrančiranog mesa, a romantične poruke o miru, ljubavi i blagdanskom duhu zamijeniti spikerskim deklamiranjem: “JANJETINA - DEVET DEVEDESET, ODOJAK - DVANAEST DEVEDESETDEVET, PURICA - PETNAEST PEDESET”! Da mi je netko prošle godine rekao da će mi to prijeći preko tipkovnice, proglasila bih ga luđakom, ali ipak - skroz mi fale polarni medvjedi koji se po guzici kližu niz padinu! U takvoj nestašici blagdanske propagandne duhovnosti zato mi je kao melem na ljutu ranu legla nova reklama za varaždinsko zelje. Kumica s placa u tradicionalnoj uniformi neproničljivim dijalektom mekeće recept i negdje je upola prekida spiker iz offa: “Niko točno ne zna zašto, ali varaždinsko zelje je ipak najbolje”! Majke mi preko koljena, nitko mi nije dao ni lipe da ih za to pohvalim. I ne šaljite mi zelje, već imam helikopter!
Ocjena: devet devedesetdevet :-)










Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika