26.12.2008. / 12:11

Autor: Hina

Prema istraživanjima medicinskog fakulteta iz Chicaga, san je odlično oružje protiv srčanog udara. Vijest je sigurno razveselila one koji stalno pronalaze nove isprike da bi opravdali svoju potrebu za popodnevnim odmorom.

Studija američkih znanstvenika objavljena je u časopisu kojeg izdaje Američko udruženje liječnika, u kojem Christopher King objašnjava vezu između prespavanih sati i kalcija koji se taloži na krvnim žilama. Naslage kalcija na arterijama, žilama koje srčani mišić opskrbljuju hranom, najčešći su uzročnik srčanog udara.

Istraživanje čikaških znanstvenika pokazalo je da se svakim dodatnim satom sna smanjuje postotak kalcifikacije srčanih žila za 33 posto, zbog čega se smanjuje krvni tlak i mogućnost srčanog udara. Stoga, preporuka je znanosti da nakon radnog dana i ručka s obitelji uhvatite malo sna kako bi sačuvali svoje srce. (P.H.)

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika