01.01.2009. / 13:31

Autor: Vanja Turak

10 godina eura - Slovačka nova članica eurozone

1. siječnja 1999. godine, 12 zemalja Europske unije ušlo je u monetarnu uniju. Unatoč mnogim skepticima prema novoj valuti, danas, deset godina kasnije, euro je jači nego ikada i nakon američkog dolara, najprometnija valuta u svijetu

Sjedište Europske centralne banke u FrankfurtuSjedište Europske centralne banke u FrankfurtuPrije nego što je službeno uveden, američki ekonomist i nobelovac Milton Friedman bio je izrazito skeptičan prema euru, navodeći kako sumnja u njegov uspjeh. ''Vjerujem da će u početku biti sve divno i inovativno, no kada dionice na burzama počnu padati i euro počne gubiti na svojoj vrijednosti, članice Unije vratit će se svojoj nacionalnoj valuti'', prognozirao je Friedman. Međutim, nije bio u pravu.

Euro je službeno uveden 1. siječnja 1999. godine, a samo dan kasnije, na burzama Pariza, Frankfurta i Milana počelo se vrijednosne papire bilježiti u eurima.
U najvećoj gospodarskoj krizi nakon one u 20-tim godinama prošlog stoljeća, euro se pokazao vrlo stabilnim. Tako unatoč sitnim preinakama, jedan euro i dalje iznosi 1,40 dolara.

Prošle godine euro je kao službena valute uveden u još tri članice, tako da se sada koristi u Austriji, Belgiji, Cipru, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Nizozemskoj, Njemačkoj, Malti, Portugalu, Sloveniji i Španjolskoj. Prvog dana 2009. Članica eurozone postala je i Slovačka.

Osim toga, od samog početka euro se koristi u Monaku, San Marinu, Vatikanu, Crnoj Gori i na Kosovu.

Novčanice i kovanice eura puštene su u promet 1. siječnja 2002. godine.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika