03.01.2009. / 13:18

 

Srbi po informatičkoj pismenosti šest puta zaostaliji od Hrvata

Prema najnovijim podacima EU, Srbija ima samo 10.500 informatički pismenih stanovnika, a od Srbije su zaostalije samo Makedonija, Albanija i BiH

Prema kriteriju informatičke pismenosti zaposlenog stanovništva Srbija je šest puta zaostalija od Slovenije i Hrvatske, a čak 30 do 90 puta od razvijenih zemljama Europske unije, pokazuju najnoviji statistički podaci EU, a prenosi beogradski list Blic. Prema tim pokazateljima, Srbija ima samo 10.500 informatički pismenih stanovnika. Od Srbije su zaostalije samo Makedonija, Albanija i BiH.

S druge strane, više od osam milijuna Europljana ima ECDL certifikat, koji potvrđuje da je osoba osposobljena za rad na računalu. Do kraja 2010. godine ovaj će certifikat steći još 20 milijuna ljudi u EU.

Članice EU, u namjeri da za dvije godine sustignu SAD i Kinu, financiraju između 60 i 70 posto troškova informatičkog opismenjavanja stanovništva. Tako je mađarski parlament nedavno odobrio državi sufinanciranje troškova informatičke obuke za 2,2 milijuna građana. (M.Š)

Vezane vijesti

Umirovljenici osvajaju internet

Umirovljenici osvajaju internet

Pojam „silver surfer" poznat je već duže vrijeme. Odnosi se naime na starije ljude koji se aktivno služe internetom. No odnedavno su umirovljenici u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika