03.06.2009. / 13:09

Autor: Martina Čizmić

Predstavljena prva informatička literatura za osobe oštećena vida

Program edukacije je u šest mjeseci u potpunosti besplatno završilo 30 korisnika čime su dobili mogućnost upisa potvrde o informatičkoj pismenosti u radnu knjižicu

Slijepim osobama pruža se mogućnost dobivanja ECDL certifikataSlijepim osobama pruža se mogućnost dobivanja ECDL certifikataHrvatska udruga za promicanje i razvoj tiflotehnike predstavila je danas u Zagrebu udžbenike za izvođenje ECDL edukacije koji su u potpunosti prilagođeni slijepim i slabovidnim osobama. Riječ je o prvim takvim udžbenicima u Hrvatskoj tiskanima na brailleovom pismu te pohranjenim u digitalnom obliku koji su osobama oštećenog vida omogućili samostalno praćenje nastave i uspješan završetak ECDL edukacije.

Prilagodba udžbenika dio je šireg projekta „Informatičko opismenjavanje slijepih i slabovidnih osoba" kojeg su na press konferenciji predstavili Dorica Nikolić, državna tajnica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Marijan Frković, potpredsjednik Hrvatskog informatičkog zbora te Mislav Balković, ravnatelj učilišta Algebra.

Program edukacije je u šest mjeseci u potpunosti besplatno završilo 30 korisnika čime su dobili mogućnost upisa potvrde o informatičkoj pismenosti u radnu knjižicu.

„Cilj projekta je osigurati slijepim i slabovidnim osobama konkurentnost na tržištu rada. Do sada su osobe oštećenog vida bile predodređene za radna mjesta telefonista na centrali ili daktilografa, a mi im ovim projektom želimo proširiti spektar mogućnosti. Zanimanje među slijepim i slabovidnim osobama za ovakvu edukaciju je značajno i već sada imamo veliki broj upita za nastavak edukacije. Ciljna skupina kojoj je ova edukacija namijenjena broji više od 400 korisnika u Gradu Zagrebu i okolici", istaknuo je Nikola Glibo, predsjednik Udruge.

Ovaj je projekt financijski podržalo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi uz čiju su pomoć pripremljeni nastavni materijali, opremljena informatička učionica te provedena certificirana edukacija.

Oko pripreme i prilagodbe ispita udruzi su pomogli stručnjaci Hrvatskog informatičkog zbora, dok su suradnici iz učilišta Algebra ustupili svoje autorske nastavne materijale, osigurali stručne predavače, dali svoj prostor na korištenje te svu potrebnu savjetodavnu i stručnu podršku pri realizaciji ovog projekta.

Hrvatska udruga za promicanje i razvoj tiflotehnike osnovana je 1991. godine s ciljem nabave svih vrsta pomagala za osobe oštećena vida, a u posljednjih nekoliko godina svoje su aktivnosti usmjerili i prema informiranju i edukaciji svojih korisnika.

Vezane vijesti

Lenovo predstavio nove Ultrabook prijenosnike

Lenovo predstavio nove Ultrabook prijenosnike

Lenovo je hrvatskim korisnicima predstavio dugo očekivane Ultrabook prijenosnike IdeaPad U30 i U410. Lenovo Ultrabook prijenosnici kombiniraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika