05.01.2009. / 08:38

Autor: Hina

Tuerk: 'Rok za ulazak Hrvatske u EU treba uzeti s rezervom'

'Vremenski okvir o završetku pristupnih pregovora s Hrvatskom u ovoj godini treba uzimati s rezervom. To će ovisiti o ispunjavanju uvjeta', izjavio je Tuerk

Danilo TuerkDanilo TuerkSlovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je u nedjelju da plan po kojemu će Hrvatska ove godine završiti tehničke pregovore o uključivanju u Europsku uniju "treba uzimati s rezervom" i da on smatra kako prve mjesece ove godine Hrvatska među ostalim treba iskoristiti za postizanje dogovora o granici sa Slovenijom.

"Vremenski okvir o završetku pristupnih pregovora s Hrvatskom u ovoj godini treba uzimati s rezervom. To će ovisiti o ispunjavanju uvjeta", izjavio je Tuerk u nedjelju u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV, izražavajući potporu premijeru Borutu Pahoru, čija je vlada uložila veto na otvaranje i zatvaranje dijela pregovaračkih poglavlja s Hrvatskom zbog navoda da pristupna dokumentacija posredno "prejudicira granicu" sa Slovenijom.

Tuerk je za POP-TV podržao Pahorovu "odlučnost" da blokira nastavak procesa uključivanja Hrvatske u EU ako se ne riješi granični prijepor sa Slovenijom. "Sada je potrebno određeno vrijeme da se promisli o svim aspektima hrvatskog uključivanja u EU, pa i o tom bilateralnom pitanju sa Slovenijom", izjavio je Tuerk u razgovoru.

Na pitanje smatra li da Hrvatska ne može ući u Europsku uniju dok Slovenija ne dobije slobodan izlaz na otvoreno more, Tuerk je izjavio da smatra kako je to pitanje "rješivo" i prije nego što Hrvatska uđe u EU i da bi zato i sadašnji trenutak da se to konačno riješi "mogao biti pravi".

Tuerk je rekao da je u rješenju otvorenih pitanja s Hrvatskom potreban nov i "svjež" pristup koji se mora temeljiti na odricanju od jednostranih koraka na granici, međusobnom poštovanju i međusobnoj koristi obiju država.

"Ako se osiguraju odnosi na tim načelima, onda će i konkretni pristup rješenju biti lakše naći", rekao je Tuerk, dodajući da se stvari između Slovenije i Hrvatske neće pomaknuti prema naprijed ako Hrvatska bude ustrajala na sadašnjem stajalištu oko pitanja "prejudiciranja" granice. (P.H.)

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika