06.01.2009. / 14:24

Autor: Hina

EU prekid isporuke plina ocijenila "potpuno neprihvatljivim"

'Bez prethodnog upozorenja i u čistoj suprotnosti s jamstvima koje su najviše vlasti Ukrajine i Rusije dale Europskoj uniji, isporuka plina nekim zemljama članicama znatno je smanjena. Ta situacija je potpuno neprihvatljiva', pripćila je EU

Zgrada Europske komisijeZgrada Europske komisijeEuropska unija je u utorak ocijenila potpuno neprihvatljivim prekid isporuke prirodnog plina europskim zemljama zbog spora između Ukrajine i Rusije, te pozvala Moskvu i Kijev da hitno nastave pregovore.

"Bez prethodnog upozorenja i u čistoj suprotnosti s jamstvima koje su najviše vlasti Ukrajine i Rusije dale Europskoj uniji, isporuka plina nekim zemljama članicama znatno je smanjena. Ta situacija je potpuno neprihvatljiva", kaže se u zajedničkom priopćenju češkog predsjedništva EU-a i Europske komisije.

Predsjedništvo i Komisija zatražili su da se isporuka plina zemljama članicama "odmah uspostavi", ističući da Rusija i Ukrajina trebaju nastaviti pregovore kako bi riješili svoj "bilateralni trgovinski spor". U priopćenju se dodaje da će EU "pojačati dijalog s obje strane kako bi brzo postigle sporazum".

U utorak je i Hrvatskoj prekinuta isporuka plina iz Rusije, te su uvedene privremene mjere smanjenja opskrbe za pojedine kategorije potrošača. Kasnije je Rusija ipak odlučila ponovno isporučivati plin Hrvatskoj.

Opskrba Bugarske, Grčke, Makedonije i Turske ruskim plinom preko Ukrajine u utorak je također obustavljena zbog spora Moskva i Kijeva oko cijene plina, priopćili su bugarski dužnosnici.

Rusija je u ponedjeljak smanjila dotok plina Europi preko Ukrajine, objasnivši da se ta mjera pokazala neophodnom kako Ukrajina ne bi krala plin. Vlasti u Kijevu pak tvrde da će taj potez ugroziti dostavu plina Europi koja je suočena s vrlo niskim temperaturama.

Europska unija zadovoljava 40 posto svojih potreba za plinom iz Rusije, a od toga 80 posto ide preko ukrajinskih plinovoda. (P.H.)

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika