07.01.2009. / 14:10

Autor: Hina

Mišljenje analitičara: 'Palestinci na zapadnoj obali ponašaju se kao da se rat u Gazi događa negdje drugdje'

Takvo stajalište Palestinaca na Zapadnoj obali može se donekle objasniti - Zapadna obala i pojas Gaze odvojeni su već gotovo dva desetljeća

Zapadna obala je pod nadzorom Fataha kojeg je 1956. oformio pokojni palestinski lider Jaser ArafatZapadna obala je pod nadzorom Fataha kojeg je 1956. oformio pokojni palestinski lider Jaser ArafatVeliki protuizraelski prosvjedi diljem svijeta izražavaju nezadovoljstvo izraelskom vojnom operacijom u pojasu Gaze, u kojoj je mnogo Palestinaca stradalo, a istodobno njihovi sunarodnjaci na Zapadnoj obali čitavu situaciju promatraju razmjerno mirno.

Većina Palestinaca na Zapadnoj obali nastavlja izražavati punu potporu svojoj "braći" u pojasu Gaze, ali ipak nisu napravili korak dalje i započeli s nasiljem protiv izraelske vojske i doseljenika. Prema mišljenju analitičara, velik broj Palestinaca na Zapadnoj obali ponaša se kao da se rat u Gazi događa u nekoj drugoj zemlji.

Takvo stajalište Palestinaca na Zapadnoj obali može se donekle objasniti - Zapadna obala i pojas Gaze odvojeni su već gotovo dva desetljeća. Većina Palestinaca koji živi na Zapadnoj obali nikada nije bila u pojasu Gaze, i obrnuto.

Iako su možda politički ujedinjeni, Palestinci u svakom od tih područja imaju različite tradicije i stajališta, a svojedobno su odnosi između dviju zajednica bili prilično napeti zbog optužbi da Palestinci sa Zapadne obale na sunarodnjake iz pojasa Gaze gledaju "svisoka".

Izraelski i palestinski dužnosnici službi sigurnosti strahovali su da će na Zapadnoj obali izbiti nasilje kao odgovor na veliku izraelsku vojnu operaciju u pojasu Gaze, a to se mišljenje temeljilo na procjeni da će Hamas pokušati otvoriti novu bojišnicu na Zapadnoj obali. Međutim, od početka izraelske vojne operacije nije bilo većeg nasilja, a ni većih demonstracija na Zapadnoj obali.

Palestinski izvori smatraju da postoji niz razloga zbog kojih Palestinci sa Zapadne obale za sada sve promatraju izdaleka. Jedan razlog su oštre mjere koje je na Zapadnoj obali uveo palestinski predsjednik Mahmud Abas, među ostalima naredivši i zabranu prohamasovskih skupova, te zapovijedio da se uhite Palestinci koji nose Hamasove zastave.

Abasove snage čine velike napore kako bi spriječili demonstrante da se približe nadzornim točkama izraelske vojske. Drugi razlog za relativni mir na Zapadnoj obali jest i činjenica da neki Palestinci okrivljuju Hamas za najnoviji val nasilja. Uvjereni su da je Hamas odgovoran za bijedu Palestinaca u pojasu Gaze zbog odbijanja da produlji prekid vatre i zbog nastavka bombardiranja Izraela.

Analitičari također smatraju kako je moguće da su stanovnici Zapadne obale danas svjesni da mogu puno toga izgubiti ako pribjegnu nasilju. Tijekom protekle dvije godine njihova se gospodarska situacija bitno popravila, dok se situacija u pojasu Gaze, nakon što je Hamas preuzeo potpunu kontrolu nad tim područjem, stalno pogoršava, praktički na svim poljima.

Dodatni razlog svakako je i strah - jaki izraelski zračni udari i veliki broj žrtava u Gazi (više od 600 ubijenih i gotovo 3.000 ozlijeđenih) poslali su jaku poruku. I konačno, stanovnici Zapadne obale ali i pojasa Gaze još su jednom shvatili da ne mogu računati na veliku potporu arapskog i muslimanskog svijeta, osim verbalne.

Relativni mir na Zapadnoj obali ne znači da će takva situacija i ostati, upozoravaju analitičari. Na Zapadnoj obali, koja je pod nadzorom umjerenog Fataha, živi dva i pol milijuna Palestinaca, dok ih u pojasu Gaze, kojim vlada Hamas, živi oko milijun i pol. (P.H.)

Vezane vijesti

Ukinite blokadu Gaze

Ukinite blokadu Gaze

Pedeset međunarodnih nevladinih organizacija i agencija UN-a pozvalo je u četvrtak Izrael da ukine blokadu pojasa Gaze, u povodu 5. godišnjice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika