08.01.2009. / 11:27

Autor: Hina

Vondra poručio: 'EU se ne može ucjenjivati plinom'

'Ne mislim da je to rješenje za ono što nam sada treba, a to je normalna isporuka plina prema Europskoj uniji, jer nas se ne može ucjenjivati', rekao je Vondra odgovarajući na upit može li Unija plaćanjem ukrajinskog duga olakšati situaciju s dostavom plina

Alexandr VondraAlexandr VondraEuropska unija se ne može ucjenjivati i stoga smatra da nije rješenje u tom da Unija plati dio potraživanja koje je Ukrajina dužna Rusiji za plin, izjavio je u četvrtak u Pragu potpredsjednik češke vlade Alexandr Vondra pred početak neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova.

"Ne mislim da je to rješenje za ono što nam sada treba, a to je normalna isporuka plina prema Europskoj uniji, jer nas se ne može ucjenjivati", rekao je Vondra odgovarajući na upit može li Unija plaćanjem ukrajinskog duga olakšati situaciju s dostavom plina.

Vondra je istaknuo da postoji "razumna nada" za normalizaciju stanja, dodajući da se u četvrtak u Moskvi i Bruxellesu vode pregovori o rješavanju toga gorućeg pitanja.

Situacija s nestašicom plina bit će glavna tema neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

U četvrtak se u Bruxellesu sastaju predstavnici Gazproma, Naftogaza, ruske i ukrajinske vlade te Europske komisije kako bi razgovarali o normalizaciji isporuke ruskog plina preko Ukrajine, zbog čijeg je prekida gotovo polovica Europe ostala bez plina.

Istodobno u Moskvi su se sastali predstavnici ruskog Gazproma i ukrajinskog Naftogaza.

Isporuka ruskog plina preko Ukrajine poremećena je nakon što su propali pregovori između Rusije i Ukrajine o zaostalim ukrajinskim dugovima i o povećanju cijene za ukrajinske potrošače.

Europska unija od početka krize izbjegava zauzeti stranu, ističući da je riječ o "bilataralnom trgovačkom sporu", ali zahtijeva da Rusija i Ukrajina ispune potpisane ugovore i isporuče plin europskim potrošačima.

Na sastanku u Bruxellesu trebale bi se dogovoriti pojedinosti o raspoređivanju europskih promatrača na rusko-ukrajinskoj granici koji bi trebali utvrditi činjenično stanje. Rusija tvrdi da isporučuje plin za zemlje članice EU-a, ali da ga Ukrajina zadržava za sebe, dok Ukrajina optužuje Rusiju da je obustavila dostavu.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso istaknuo je u srijedu da "problema ne bilo kad bi se obje strane ponašale onako kako tvrde da se ponašaju". (P.H.)

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika