08.01.2009. / 13:10

Autor: Hina

Frattini predstavlja u Pragu inicijativu za deblokadu pregovora RH s EU

U četvrtak ujutro, po dolasku na neformalni sastanak ministara vanjskih poslova u Pragu, Frattini nije želio o tome davati izjave, javila je Slovenska tiskovna agencija STA

Franco FrattiniFranco FrattiniSlovenski mediji prenijeli su u četvrtak, pozivajući se na tršćanski list "Il Piccolo", da talijanski šef diplomacije Franco Frattini predstavlja u Pragu inicijativu za rješavanje slovensko-hrvatskog graničnog spora zbog kojeg Ljubljana Zagrebu blokira pristupne pregovore s Europskom unijom.

U četvrtak ujutro, po dolasku na neformalni sastanak ministara vanjskih poslova u Pragu, Frattini nije želio o tome davati izjave, javila je Slovenska tiskovna agencija STA.

Slovenska državna tajnica u ministarstvu vanjskih poslova, Dragoljuba Benčina, najavila je pak da će o tom pitanju razgovarati s nekima od kolega.

Objasnit ćemo im službena stajališta Ljubljane o razlozima blokade, rekla je Benčina.

Nije željela komentirati izjavu češkog premijera Mireka Topolaneka koji je u srijedu u Bruxellesu rekao da bi dvije zemlje bilateralni granični prijepor trebale predati međunarodnom sudu ili arbitraži.

"To ne bih komentirala, to ćemo još proučiti. Znamo da je širenje jedan od prioriteta češkog predsjedanja EU-om. Češka jako navija za Hrvatsku i zato ćemo morati naći zajednička rješenja", rekla je Benčina u Pragu slovenskim medijima.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je reagiralo na Topolanekovu ocjenu.

Od Češke, kao predsjedateljice Unijom, očekuje se "objektivnost" u raspravi o širenju EU-a i razumijevanje za slovenska stajališta, objavio je slovenski MVP.

Ljubljana je u drugoj polovici 2008., blokirala niz pregovaračkih poglavlja u pregovorima RH s EU, tvrdeći da to čini zato što Zagreb, navodno, u priloženim dokumentima prejudicira spornu granicu sa Slovenijom

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika