08.01.2009. / 15:35

Autor: Hina

Frattini: Hrvatska zaslužuje pomoć da uđe u EU, ali treba pokazati fleksibilnost

Upitan je li svojim kolegama iznio inicijativu za rješavanje hrvatsko-slovenskog bilateralnog spora, Frattini je rekao da će o tome razgovarati sljedeći tjedan prilikom službenog posjeta Zagrebu

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini
Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini Hrvatska zaslužuje pomoć za ulazak u Europsku uniju 2010. godine, ali treba pokazati "fleksibilnost" kako bi se postiglo dogovorno rješenje sa Slovenijom oko granice, izjavio je u četvrtak u Pragu talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini.

"Hrvatska zaslužuje europsku pomoć da uđe u Europsku uniju što je prije moguće, moja je ideja da Hrvatska treba postati članicom 2010. godine, dakle vrlo skoro, ali da bi se to postiglo apsolutno je važno da Hrvatska bude fleksibilna u postizanju dogovornog rješenja graničnog pitanja sa Slovenijom", izjavio je Frattini, koji u Pragu sudjeluje na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a.

Upitan je li svojim kolegama iznio inicijativu za rješavanje hrvatsko-slovenskog bilateralnog spora, Frattini je rekao da će o tome razgovarati sljedeći tjedan prilikom službenog posjeta Zagrebu.

"Ne, danas o tome nije bilo riječi. Početkom sljedećeg tjedna u Zagrebu ću razgovarati s hrvatskim premijerom (Ivom) Sanaderom, svojim kolegom (Gordanom) Jandrokovićem i predsjednikom (Stjepanom) Mesićem. Ponovit ću svoju ponudu da je Italija spremna pomoći, da može dati potporu, ali ono što je jako važno jest da Hrvatska i Slovenija postignu dogovor o granici", rekao je Frattini.

Frattini je odbio reći što će konkretno predložiti za rješavanje toga pitanja.

"Ni u kojem slučaju ne mogu anticipirati, prvo institucionalni razgovori, a onda objavljivanje u medijima", rekao je Frattini.

Dodao je da je već razgovarao s novim slovenskim premijerom Borutom Pahorom, koji mu je rekao da namjerava razgovarati s hrvatskim kolegom Sanaderom kako bi se postigao načelni dogovor.

"Drugi važan sugovornik je Europska komisija, na Komisiji je da iznese prijedlog, a ne na zemljama članicama, one mogu pomoći ali ne mogu zamijeniti Komisiju", rekao je.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika