09.01.2009. / 10:02

Autor: Hina

Rusija potvrdila dogovor, očekuje se obnova opskrbe plinom

Glasnogovornik ruskog premijera Vladimira Putina potvrdio je u petak da je Rusija pristala na razmještaj promatračke misije, u kojoj će biti predstavnici Europske komisije, Rusije i Ukrajine, koja će osigurati nesmetan protok ruskog plina preko Ukrajine do europskih zemalja

Vladimir PutinVladimir PutinEuropske zemlje očekuju brzu obnovu opskrbe ruskim plinom, nakon što je u petak ujutro i Rusija konačno potvrdila da je postignut dogovor o slanju promatrača koji će nadgledati protok ruskog plina kroz Ukrajinu.

Glasnogovornik ruskog premijera Vladimira Putina potvrdio je u petak da je Rusija pristala na razmještaj promatračke misije, u kojoj će biti predstavnici Europske komisije, Rusije i Ukrajine, koja će osigurati nesmetan protok ruskog plina preko Ukrajine do europskih zemalja.

"Jučer navečer su premijer Putin i češki premijer Mirek Topolanek razgovarali telefonom i usuglasili potrebu razmještanja promatrača", izjavio je glasnogovornik ruske vlade u petak.

Diplomati u Pragu, koji u ovom polugodištu predsjeda Europskom unijom, izjavili su kako će promatrači u Kijev krenuti već danas i potom biti razmješteni na mjernim postajama ukrajinskog plinovoda. "Time bi ruski plin trebao ponovo početi stizati do europskih potrošača", objavila je Europska unija.

Napredak u pregovorima, koji su jučer u Bruxellesu gotovo cijeli dan bili bez pomaka, dogodio se nakon telefonskih razgovora Putina, Topolaneka i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Ruski su dužnosnici su upozorili da će, čak i kada promatrači budu na svojim mjestima, trebati sati, možda i dani, prije nego što plin preko Ukrajine počne stizati do potrošača.

Plin će vjerojatno biti isporučen samo europskim potrošačima jer bilateralni sporazum Moskve i Kijeva oko cijene plina i plaćanja starih dugova, koji je i izazvao cijeli spor, još nije postignut.

Putin je još jednom zatražio da Ukrajina za plin plaća tržišnu, a ne povlaštenu cijenu. "Kako bi dobila plin, Ukrajina mora doći u Moskvu i potpisati ugovor. A ono što dobije, mora i platiti. Naši ukrajinski partneri neće potpisati i neće platiti. I to je to", rekao je Putin stranim novinarima, objašnjavajući uzroke plinske krize.

Plinskim sporom Rusije i Ukrajine bilo je u većoj ili manjoj mjeri pogođeno 18 europskih zemalja. Najteža je situacija bila na Balkanu, gdje su neke zemlje u potpunosti ovisne o ruskom plinu. U Srbiji, BiH i Bugarskoj stotine tisuća ljudi ostale su bez grijanja, a zatvorene su i brojne tvornice.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika