09.01.2009. / 14:11

Autor: Marko Biočina

Sindikati prozivaju Vladu: Kriza stigla, a gdje su mjere?

Savez samostalnih sindikata Hrvatske u petak je od Hrvatske vlade zatražio da se obveže kako neće povećavati poreze za vrijeme trajanja gospodarske krize te da osigura zakonski okvir po kojem bi se zaštitili oni dužnici, kojima radi nemogućnosti otplate duga uzrokovanog rastom kamatnih stopa prijeti gubitak krova nad glavom

Branimir Molak i Ana Knežević; 
Foto: Tomislav SmoljanovićBranimir Molak i Ana Knežević; Foto: Tomislav SmoljanovićSavez samostalnih sindikata Hrvatske u petak je od Hrvatske vlade zatražio da se obveže kako neće povećavati poreze za vrijeme trajanja gospodarske krize. Prema riječima predstavnika sindikata, Vlada bi trebala objaviti moratorij na rast svih cijena na koje izravno ili neizravno utječe.

To znači da bi Vlada u slijedećem razdoblju zabranila rast poreza, prireza, doprinosa, komunalnih naknada i ostalih troškova koje bi građani i poduzeća mogli snositi zbog donošenja i provedbe novih zakonskih i podzakonskih propisa.

U sindikatima su uvjereni kako bi na taj način Vlada uspjela donekle smanjiti paniku koja trenutno vlada na tržištima. Sindikalni čelnici su na konferenciji za novinare optužili Vladu za nedovoljni angažman u teškim gospodarskim trenucima. Prema njihovom mišljenju, Vlada bi u što kraćem roku trebala pojačati mrežu socijalne sigurnosti, te na taj način pomoći najugroženijim slojevima društva.

Uz to, od Vlade je zatraženo i da osigura zakonski okvir po kojem bi se zaštitili svi oni dužnici, kojima radi nemogućnosti otplate duga uzrokovanog rastom kamatnih stopa prijeti gubitak krova nad glavom.

Također, sindikati smatraju da bi Vlada morala osnovati financijski fond koji bi kroz kroz subvencije i državna jamstva pomagao malim i srednjim poduzetnicima, koji zbog aktualnih financijskih okolnosti nailaze na probleme u poslovanju. Sredstva za provedbu tih mjera Vlada bi trebala osigurati tako da odustane od financiranja nekih velikih infrastrukturnih projekata, te da ih realizira u suradnji s privatnim investitorima.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika