09.01.2009. / 19:32

Autor: Hina

'Blagojevich iznevjerio Illinois': Izglasano nepovjerenje kompromitiranom guverneru srpskih korijena

Zastupnici su optužili Blagojevicha, demokratskog guvernera u drugom mandatu, da je iznevjerio građane Illinoisa, dopustivši da ga ego i ambicije vode pri donošenju odluka

Rod BlagojevichRod BlagojevichPredstavnički dom Kongresa američke savezne države Illinoisa u petak je izglasao opoziv kompromitiranog guvernera srpskog podrijetla Roda Blagojevicha, što je prvi takav slučaj u povijesti pete najveće države u SAD.

Da bi se pokrenuo postupak opoziva guvernera bilo je potrebno 60 glasova, no zastupnici su bili gotovo jednoglasni, pa je rezultat glasovanja bio 114-1.

Zastupnici su optužili Blagojevicha, demokratskog guvernera u drugom mandatu, da je iznevjerio građane Illinoisa, dopustivši da ga ego i ambicije vode pri donošenju odluka.

"Naša je dužnost počistiti nered i okončati ovu paradu nakaza u koju se pretvorila vlada Illinoisa", rekao je u raspravi demokratski kongresnik Jack Franks.

Nakon odluke Predstavničkog doma, postupak opoziva nastavit će sa suđenjem Blagojevichu u Senatu Illinosa, koji treba odlučiti hoće li ga smijeniti s dužnosti zbog korupcije i zlouporabe ovlasti. Postupak opoziva u Senatu mogao bi trajati do veljače, procijenile su u izvješćima američke TV postaje.

Blagojevich je uhićen 9. prosinca, pod optužbama saveznih vlasti da je pokušao trgovati svojom ovlasti da imenuje zamjenika na mjesto Baracka Obame u američkom Senatu, tražeći zauzvrat donacije za svoju kampanju i druge usluge.

Glavninu dokaza protiv Blagojevicha prikupio je FBI-a, prisluškujući njegove telefonske razgovore.

Nakon uhićenja, Posebni istražni odbor Predstavničkog doma otvorio je istragu koja je završena u četvrtak, prihvaćanjem izvješća u kojem se Blagojevicha optužuje za široki spektar nezakonitosti, uključujući kaznena djela korupcije, prihvaćanje programa bez odobrenja parlamenta, kršenje propisa o zapošljavanju, te neovlašteno trošenja novca poreznih obveznika.

Odbor je s 21-0 glasovao za prijedlog Blagojevicheva opoziva.

Blagojevich je odbacio optužbe za kaznena djela. On je kritizirao postupak opoziva u Predstavničkom domu i najavio da će suđenje u Senatu donijeti drugačiji rezultat. Za petak poslijepodne najavio je konferenciju za novinare u Chicagu.

Blagojevich (52) je demokratski političar srpskog podrijetla koji je 2004. osvojio drugi guvernerski mandat. On je odbacio optužbe za korupciju i gotovo opći poziv za ostavkom, a od njegova uhićenja 9. prosinca, i oslobađanja uz jamčevinu, postoji potpuna blokada vlade u Illinoisu.

Vezane vijesti

Porota odlučila: Blagojevich je kriv za pokušaj prodaje Obamina mjesta u

Porota odlučila: Blagojevich je kriv za pokušaj prodaje Obamina mjesta u Senatu

Bivši guverner američke savezne države Illinois, Rod Blagojevich proglašen je krivim u 17 od 20 točaka optužnice koje ga terete za pokušaj prodaje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika