27.08.2010. / 17:13

Autor: Hina

Novi proces protiv Roda Blagojevicha početkom 2011.

Rod Blagojevich, bivši guverner Illinoisa, optužen da je želio naplatiti senatorsko mjesto koje je napustio Barack Obama, morat će na optužbe ponovno odgovarati na sudu, vjerojatno u siječnju, prenijeli su u petak mediji.

Rod BlagojevichRod BlagojevichRod Blagojevich, bivši guverner Illinoisa, optužen da je želio naplatiti senatorsko mjesto koje je napustio Barack Obama, morat će na optužbe ponovno odgovarati na sudu, vjerojatno u siječnju, prenijeli su u petak mediji.

Sudac James Zagel iz Chicaga objasnio je da bi novo suđenje Blagojevichu moglo početi prvih tjedana u 2011. godini.

Blagojević je 17. kolovoza proglašen krivim jer je lagao saveznoj policiji (FBI). Optužen je za iznuđivanje, ucjenu, pokušaj iznuđivanja, prijevaru i laganje agentima savezne policije, no porota se u toj zadnjoj točki nije suglasila.

Rod Blagojevich, koji sebe smatra žrtvom "progona", mogao bi za laganje saveznoj policiji dobiti najveću kaznu od pet godina zatvora.

Optužnica ga tereti za zloporabe položaja i prije izbora na guvernersku dužnost u studenome 2002.

Blagojevich je uhićen 2008., a s dužnosti guvernera smijenjen je početkom 2009.

Pošto je 4. studenoga 2008. Barack Obama bio izabran za predsjednika SAD-a, povukao se s dužnosti senatora Illinoisa. Tada guverner, a u ovom slučaju bio je to Blagojevich, imenuje novog senatora na upražnjeno mjesto do sljedećih izbora. Blagojevich je optužen da je to imenovanje pokušao skupo naplatiti, a istodobno je tražio više pozicije za sebe i suprugu.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika