10.01.2009. / 16:42

Autor: Hina

Kijev optužuje: Ovo je ruski rat za kontrolu ukrajinskih plinovoda

Ukrajina traži da u nadzoru tranzita ruskog plina prema Europi sudjeluju Kijev, Moskva i Europska unija dok Rusi predlažu da se u nadzor, osim ukrajinske državne naftne kompanije Naftogaz, uključi i desetak drugih europskih plinskih kompanija

Ukrajinska vlada objasnila je u subotu da oklijeva s potpisivanjem sporazum o razmještanju promatrača za kontrolu tranzita plina jer smatra da bi Rusija njime preuzela nadzor nad ukrajinskim plinovodima.

Protokol se svodi na to da se "ruskoj strani da potpuni nadzor nad ukrajinskim sustavom plinovoda" i "Rusija de facto započne eksproprijaciju sustava ukrajinskih plinovoda", rekao je novinarima pomoćnik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Kostiantin Elisejev.

Ukrajina traži da u nadzoru tranzita ruskog plina prema Europi sudjeluju Kijev, Moskva i Europska unija.

Kijev je u četvrtak potpisao sporazum s Europskom komisijom kojim se pozivaju europski promatrači da dođu nadgledati tranzit ruskog plina preko Ukrajine, i još čeka da to učini Rusija. Europski promatrači doputovali su u Ukrajinu u petak.

Moskva je odbila, predloživši Kijevu poseban protokol i uvjetujući nastavak isporuka plina Europi njegovim potpisivanjem.

U tom dokumentu, Rusi predlažu da se u nadzor, osim ukrajinske državne naftne kompanije Naftogaz, uključi i desetak drugih europskih plinskih kompanija. "Zanimljivo je to da je većina tih kompanija pod kontrolom Gazproma", objasnio je Elisejev. "Ukrajinska strana nije u ravnopravnom položaju", istaknuo je.

Kijev isto tako traži jednaki tretman prilikom raspoređivanja promatrača u Rusiji i ruskih u Ukrajini, optužujući Moskvu da na to ne pristaje.

"Ruska strana inzistira da stručnjaci provjeravaju samo ukrajinsku stranu", rekao je pomoćnik direktora Naftogaza Volodimir Trikolič.

"Osim toga, inzistiraju na analizi tehničkog stanja ukrajinskog sustava plinovoda i podzemnih spremnika, što nema nikakve veze s tranzitom", dodao je.

Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Andrej Nesterenko odbacio je sve te optužbe, istaknuvši kako je "jedini cilj Moskve transparentan tranzit plina preko Ukrajine." Dodao je kako Ukrajina odugovlači sa sporazumom jer "nešto skriva."

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je u petak da bi Ukrajina trebala plaćati europsku cijenu za plin. Prošle godine Rusija je Ukrajini naplaćivala 179,50 američkih dolara za 1.000 metara prostornih plina, otprilike polovicu europske cijene. Gazprom sada traži 450 američkih dolara.

Prekid isporuka plina pogodio je 15 europskih zemalja, a isporuke su smanjene i Njemačkoj i Poljskoj.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika