11.01.2009. / 16:58

Autor: Hina

Gazprom i dalje čeka preslik sporazuma, Europi plin najranije u utorak

Sporazum potpisan u nedjelju odnosi se na razmještanje međunarodnih promatrača duž plinovoda od Rusije i Ukrajine prema Europi, što je bio uvjet Moskve za ponovni početak dostave plina

Ukrajina, Rusija i Europska unija sklopili su u nedjelju sporazum koji bi trebao omogućiti ponovni početak opskrbe Europe ruskim plinom preko Ukrajine čiji se nastavak ipak ne očekuje prije utorka, javljaju agencije.

Nije vjerojatno da bi plin mogao stići do Europe prije utorka, gotovo dva tjedna nakon izbijanja spora oko cijena plina između Moskve i Kijeva koji je zaustavio opskrbu plinom i postavio nova pitanja glede ovisnosti EU-a o ruskim energentima, izvješćuje agencija Reuters. Ruski su dužnosnici rekli da Ukrajina još treba poslati nužne dokumente te da su daljnje odgode moguće.

Sporazum potpisan u nedjelju odnosi se na razmještanje međunarodnih promatrača duž plinovoda od Rusije i Ukrajine prema Europi, što je bio uvjet Moskve za ponovni početak dostave plina.

Ruski monopolist na izvoz plina Gazprom u izjavi je rekao da čeka preslike sporazuma potpisanog u nedjelju u ukrajinskoj prijestolnici.

"Stručnjaci su potpuno spremni pokrenuti postrojenja ali još nismo primili dokumente... To odgađa naš rad i početak rada promatrača na postrojenjima", rekao je glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov.

Kada oni pristignu otvorit će se ventili za plin ali će vjerojatno trebati još 36 sati dok energent stigne do potrošača u Europi zbog vremena potrebnog za stvaranje odgovarajućeg pritiska u mreži plinovoda, piše Reuters.

Govoreći novinarima po povratku iz misije u Rsuiji i Ukrajini češki premijer Mirek Topolanek je rekao da je europski povjerenik za energiju Andris Peilbalgs potpisao sporazum koji su prethodno potpisali potpredsjednici vlada Ukrajine i Rusije, izvijestila je agencija dpa.

Topolanek je rekao da je Rusija ponovila svoje obećanje da će otvoriti ventile čim sporazum potpišu sve strane i promatrači se razmjeste kao što je određeno sporazumom.

"Premijer Putin jasno je rekao da će plin krenuti kada svi potpišu, što se dogodilo, a promatrači budu na svojim točkama, što će se dogoditi odmah nakon što faxom prime potpisani sporazum", rekao je češki ministar trgovine i industrije Martin Riman koji je bio na razgovorima u Moskvi, prenosi dpa.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika