13.01.2009. / 07:30

Autor: Hina

Freedom House ukazao na nazadovanje slobode, Hrvatska ocijenjena slobodnom

Hrvatska je ponovo uvrštena među "slobodne" zemlje, s ocjenom 2.0 u obje kategorije - za dostignuta politička prava i za poštivanje građanskih sloboda

Čelnici Freedom House-aČelnici Freedom House-aAmerička nevladina organizacija Freedom House, koja prati napredak i opadanje političkih prava i građanskih sloboda u više od 200 zemalja i autonomnih teritorija u svijetu, u ponedjeljak je objavila godišnje izvješće u kojem ukazuje na "nazadovanje i stagnaciju slobode u svijetu". "Napredovanje slobode u južnoj Aziji bilo je rijetka svijetla točka u godini koju je inače uglavnom obilježilo nazadovanje i stagnacija", izjavio je direktor istraživanja Freedom House, Arch Puddington, u povodu objave izvješća pod nazivom "Sloboda u svijetu 2009: Sloboda u povlačenju već treću godinu".

Prema ocijenjenom stanju političkih prava i građanskih sloboda u rasponu od 1 do 7, 193 zemlje svijeta i 16 teritorija u istraživanju je svrstano u tri kategorije: "slobodne" (s ocjenama od 1.0 do 2,5), "djelomice slobodne" (3.0-5.0) i "neslobodne" (5.5-7.0). Hrvatska je ponovo uvrštena među "slobodne" zemlje, s ocjenom 2.0.

Iako nazadovanja u 2008. nisu predstavljala značajno opadanje za većinu zemalja, nazadovanja su brojna i pogađaju većinu regija. Ukupno, u 34 zemlje je zabilježeno opadanje sloboda, a u 14 napredovanje.

U tri zemlje opadanje slobode je bilo toliko da su promijenile kategoriju: Afganistan i Mauritanija iz "djelomice slobodnih" u "neslobodne". Tri zemlje južne Azije - Pakistan, Maldivi i Butan, napredovale su u "djelomice slobodne" zahvaljujući provedbi izbora. Dvije zemlje zapadne Europe, Italija i Grčka, iskusile su umjereno opadanje građanskih sloboda, navodi Freedom House.

Od 42 zemlje svijeta koje su svrstane u "neslobodne", najgore je stanje u Sjevernoj Koreji, Turkmenistanu, Uzbekistanu, Libiji, Sudanu, Mianmaru, Ekvatorijalnoj Gvineji i Somaliji, te na teritorijima - Tibetu i Čečeniji. Neznatno je bolje u Bjelorusiji, Čadu, Kini, Kubi, Eritreji, Laosu, Saudijskoj Arabiji, Siriji, Zimbabveu, te u Južnoj Osetiji i Zapadnoj Sahari.

Kritična područja u izvješću Freedom Housea su zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, osim tri baltičke države, gdje postoji desetljeće opadanja sloboda, te subsaharska Afrika, gdje je 12 zemalja iskusilo nazadovanje u 2008. "Demokracija u središnjoj i istočnoj Europi ostaje snažna, unatoč nazadovanja u Bugarskoj i Makedoniji", ističe Freedom House.

Hrvatska je ponovo uvrštena među "slobodne" zemlje, s ocjenom 2.0 u obje kategorije - za dostignuta politička prava i za poštivanje građanskih sloboda.

Od Hrvatskoj susjednih zemalja, Bosna i Hercegovina (4.0-3.0) i Makedonija (3.0-3.0) su u kategoriji "djelomice slobodne", dok su Srbija (3.0-2.0) i Slovenija (1.0-1.0) "slobodne". Italija ima ocjene 1.0 i 2.0 i oznaka opadanja u kategoriji građanskih sloboda, a Grčka također ocjene 1.0 i 2.0. Rumunjska i Bugarska, najmlađe članice Europske unije, imaju iste ocjene kao i Hrvatska 2.0-2.0, pri čemu se kod Bugarske upozorava na nazadovanje političkih prava.

Najizrazitiji negativni trendovi primijećeni su 2008. u Gruziji i Rusiji, dijelom i zbog kolovoškog rata tih zemalja zbog Južne Osetije. Kinu se kritizira zbog pojačane represije, unatoč obećanjima da će se ljudska prava više poštovati za vrijeme i nakon Olimpijskih igara. Na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, Izrael je jedina država u kategoriji "slobodnih".

Zemlje zapadne Europe i Sjeverne Amerike i ove su godine dobile najviše ocjene za razvoj i poštivanje političkih prava i građanskih sloboda. Za SAD se ističe kako bi izabrani predsjednik Barack Obama mogao provesti izmjene nekih "problematičnih mjera" iz vladine strategije borbe protiv terorizma. (P.H.)

Vezane vijesti

U Hrvatskoj jake nacionalističke tendencije

U Hrvatskoj jake nacionalističke tendencije

Posljednje izvješće ‘Nacije u tranziciji 2012' nevladine organizacije Freedom House u kojem se analizira demokratski razvoj država središnje i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika