13.01.2009. / 18:48

Autor: Hina

Žbogar: Blokirat ćemo Hrvatsku sve dok se ne počne rješavati spor

Slovenija blokadom nije željela odati dojam države koja stvara teškoće i zaplet s Hrvatskom ju ne veseli, ali je tako morala zaštititi svoje interese, objasnio je Žbogar

Samuel ŽbogarSamuel ŽbogarSlovenija se nada rješenju graničnog prijepora s Hrvatskom, no bude li potrebno, spremna je i dalje blokirati pristupne pregovore Hrvatske s Europskom unijom, izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar u razgovoru sa skupinom stranih novinara.

Strani novinari ovih su dana za posjeta Ljubljani o slovensko-hrvatskih odnosa razgovarali s najistaknutijim slovenskim dužnosnicima, među kojima i predsjednikom Danilom Tuerkom i premijerom Borutom Pahorom.

"Nadamo se da se rješavanjem tog spora nećemo morati baviti cijelu ovu godinu, no Slovenija je ipak spremna ustrajati u blokadi i do kraja godine", rekao je Pahor u ponedjeljak stranim novinarima u Ljubljani, javila je Slovenska tiskovna agencija STA pozivajući se na izvješće Austrijske tiskovne agencije APA.

Slovenija blokadom nije željela odati dojam države koja stvara teškoće i zaplet s Hrvatskom ju ne veseli, ali je tako morala zaštititi svoje interese, objasnio je Žbogar.

Pritisak Hrvatske na Sloveniju u vezi s blokadom neće uspjeti, a ni mogući pritisci iz Bruxellesa, naglasio je Žbogar dodavši da Slovenija ne može pristati na "bilo kakvo rješenje", te da je "preoptimistično vjerovati" kako pritisci u tom pogledu nešto mogu promijeniti.

"Unutar Europske unije postoji određen stupanj solidarnosti. Spor se može riješiti samo u izravnim pregovorima Ljubljane i Zagreba", rekao je Žbogar, ustvrdivši da je i Slovenija kad je pristupala EU "imala teškoće sa susjednim državama". "No, za razliku od Hrvatske koja u Sloveniju već godinama nije poslala u posjet nijednog od svojih pregovarača s Europskom unijom, Slovenija je raspravljala s tim državama", dodao jer.

Po njegovim riječima u sadašnjem zapletu ne može se govoriti da Slovenija pritišće Hrvatsku. "Ne želimo Hrvatsku ni na što prisiliti, ali rješenje je moguće samo ako bude realistično i obostrano prihvatljivo", rekao je Žbogar stranim dopisnicima.

Slovenija od Hrvatske očekuje, dodao je, da proces rješavanja graničnog prijepora počne prije hrvatskog uključivanja u EU.

"To može biti bilateralno rješenje ili privremeni sporazum, ili pak dogovor o prijenosu spora pred neku međunarodnu sudbenu ustanovu ili arbitražu", objasnio je Žbogar stranim novinarima.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika