14.01.2009. / 15:32

Autor: Hina

Ban Ki-moon ponovno poziva na prekid vatre u Gazi

Jedini izgled za prekid vatre u egipatskom je i turskom posredovanju između židovske države i Pojasa Gaze kojim upravlja Hamas

Ban Ki-moonBan Ki-moonGlavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u srijedu je u Kairu pozvao na hitan prekid vatre između Izraela i Hamasovih militanata koji djeluju iz Gaze, no za sada nema naznaka slabljenja 19-dnevne izraelske ofenzive, prenose svjetske agencije.

Jedini izgled za prekid vatre u egipatskom je i turskom posredovanju između židovske države i Pojasa Gaze kojim upravlja Hamas. Hamasovo izaslanstvo je, na egipatsku inicijativu, pregovaralo s predstavnicima egipatske tajne službe, no Hamas je već izvijestio kako postoje "značajne primjedbe" u pogledu te inicijative te da su potrebne izmjene kad je riječ o egipatskim prijedlozima, što je znak da bi posrednički napori mogli dulje potrajati, prenio je Reuters.

Ban, koji je na početku svoje bliskoistočne turneje u svrhu prekida vatre u Gazi, kazao je kako se nada da će egipatski napori uskoro postići rezultate.

Češki premijer Mirek Topolanek, koji trenutno predsjeda EU-om, u srijedu je rekao kako je "skeptičan" u pogledu izgleda da do prekida vatre u Pojasu Gaze dođe uskoro.

"Taj sukob traje već 60 godina, zbog čega nemam iluzija. Mislim da se u jednome danu ne može postići rješenje. Najprije treba pokušati smanjiti nasilje i postići prekid vatre", rekao je Topolanek pred članovima Europskog parlamenta u Strasbourgu.

"No u ovome sam trenutku prilično skeptičan i ne vjerujem da se uskoro može postići rezultat", kazao je, a prenosi France presse.

Predsjednik Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) Jakob Kellenberger u srijedu je izjavio kako je šokiran velikim brojem ranjenih u području Gaze i težinom njihovih ozljeda.

"Bolno je gledati sve te ozlijeđene ljude i težinu njihovih ozljeda", rekao je Kellenberger na konferenciji za novinare u Jeruzalemu.

Podsjetio je obje strane na njihove obveze koje bi trebale biti u skladu s međunarodnim zakonom te dopustiti humanitarnim radnicima pristup ranjenim civilima. "Tri su sata nedovoljna", rekao je, aludirajući na dnevno dopušten trosatni pristup ranjenicima u Gazi, u trenutku kada Izraelci prekidaju svoje napade.

Optimističan je u ovoj situaciji španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos, koji je u srijedu u Kairu izjavio kako vjeruje da se bliži mogućnost prekida vatre. "Blizu smo postizanju sporazuma" o prekidu vatre, rekao je okupljenim novinarima. Moratinos je turneju Bliskim istokom počeo posjetom Kairu. (P.H.)

Vezane vijesti

Ukinite blokadu Gaze

Ukinite blokadu Gaze

Pedeset međunarodnih nevladinih organizacija i agencija UN-a pozvalo je u četvrtak Izrael da ukine blokadu pojasa Gaze, u povodu 5. godišnjice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika