14.01.2009. / 15:33

 

Optužbe Rusije: Ukrajina odbija prihvatiti plin za Europu

Nakon sedmodnevne blokade, Rusi su jutros obnovili isporuke plina na mjerne postaje koje se nalaze u Ukrajini. No, Ukrajina je i dalje nastavila s blokadom, kazali su iz Gazproma, s objašnjenjem da su zatražili tranzit preko Sudža, koji se nalazi na granici dvaju zemalja, čime bi se omogućio izravan pristup Bugarskoj, Rumunjskoj i Turskoj

Ruski premijer Vladimir PutinRuski premijer Vladimir PutinRuski energetski div Gazprom objavio je danas kako su Ukrajinci odbili primiti plin koji je namijenjen za europske države. Kako prenose agencije, Naftogaz prema tvrdnjama Gazproma nije prihvatio zahtjev za tranzit 98,8 milijuna prostornih metara plina, a koji uključuje 13,9 milijuna prostornih metara namijenjenih Moldaviji, 62,7 milijuna prostornih metara balkanskim državama i 22,2 milijuna prostornih metara Slovačkoj.

Nakon sedmodnevne blokade, Rusi su jutros obnovili isporuke plina na mjerne postaje koje se nalaze u Ukrajini. No, Ukrajina je i dalje nastavila s blokadom, kazali su iz Gazproma, s objašnjenjem da su zatražili tranzit preko Sudža, koji se nalazi na granici dvaju zemalja, čime bi se omogućio izravan pristup Bugarskoj, Rumunjskoj i Turskoj. S ukrajinske strane objavljeno je da količina koju je Rusija poslala, nije dovoljna za održavanje potrebnog tlaka koji omogućuje transport plina Europi. Prigovore su imali i na predloženu rutu, jer 'bi taj komplicirani put od Ukrajine zahtijevao prekid opskrbe vlastitih građana. Iz Naftogaza su priopćili da je prijenos plina u ovom trenutku tehnički nemoguć, a čelni čovjek Oleg Dubina još je jednom pozvao rusku stranu na potpisivanje privremenog sporazuma o rutama i količinama plina.

Premijeri Bugarske i Slovačke, dvije zemlje koje su prema procjeni najviše pogođene ukrajinsko-ruskim sukobom, danas su u posjeti Kijevu i Moskvi, s namjerom da poboljšaju vlastitu situaciju i ponovno uspostavljanje protoka plina. Bugarski premijer Sergei Stanishev i slovački kolega Robert Fico posjetiti će premijere Ukrajine i Rusije, a nadaju se da će time poboljšati stanje u vlastitim zemljama, u kojima se svakim danom gasi sve više tvornica, a proglašeno je i izvanredno stanje.

No, za sada nije izgledno da će uspjeti u svom naumu, ako se u obzir uzmu nepopustljive pregovaračke pozicije dvaju zemalja zbog kojih je paraliziran protok plina u 18 europskih država, ponajprije na području Istočne Europe. Fico se sastao sa ukrajinskom premijerkom Julijom Timošenko, koja je najavila opskrbu Europe, 'čim ga Rusija bude ponovno pustila Ukrajini'. (H.Š.)

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika