14.01.2009. / 18:22

Autor: Hina

Topolanek: Rješenje hrvatsko-slovenskog spora jedino na međunarodnom sudu

Istaknuvši da se to pitanje ne odnosi samo na hrvatske pristupne pregovore s Europskom unijom nego i na ratifikaciju hrvatskog pristupa NATO-u, dodao je da slovenski parlament treba sljedeći tjedan glasovati o ratifikaciji protokola o proširenju NATO-a na Hrvatsku

Mirek TopolanekMirek TopolanekHrvatsko-slovenski bilateralni spor moguće je riješiti jedino na nekom međunarodnom sudu, arbitraži ili posebnom arbitražnom sudu, izjavio je u srijedu u Strasbourgu češki premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Mirek Topolanek.

"To treba ostati bilateralno pitanje i češko se predsjedništvo može uključiti u njegovo rješavanje. Taj se problem može riješiti jedino na nekom međunarodnom sudu, arbitraži ili nekom posebnom arbitražnom sudu. Za to će morati postojati dobra volja obiju strana i poteze dviju vlada morat će potvrditi nacionalni parlamenti, što je u prošlosti bilo teško postići", rekao je Topolanek na konferenciji za novinare u Strasbourgu.

Istaknuvši da se to pitanje ne odnosi samo na hrvatske pristupne pregovore s Europskom unijom nego i na ratifikaciju hrvatskog pristupa NATO-u, dodao je da slovenski parlament treba sljedeći tjedan glasovati o ratifikaciji protokola o proširenju NATO-a na Hrvatsku.

"U ovom trenutku najvažnije je ubrzati hrvatske pristupne pregovore, a to nije povezano samo s EU-om nego i s glasovanjem o ratifikaciji pristupa NATO-u", rekao je Topolanek.

"Na prvi pogled to se čini kao jednostavno pitanje razgraničenja na moru, ali, na žalost, to blokira otvaranje nekoliko poglavlja i stoga ne želim predviđati ishod naše moguće buduće misije", istaknuo je Topolanek.

Po diplomatskim izvorima, češko predsjedništvo počelo je razgovore sa svojim europskim partnerima o hrvatskim pristupnim pregovorima s Europskom unijom u kontekstu širih europskih političkih tema, želeći čuti njihovo mišljenje o rješavanju pitanja blokade.

Također postoji ideja, navode izvori, da se sazove sastanak ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije u nazočnosti njihova češkog kolege.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika