15.01.2009. / 09:08

Autor: Marko Biočina

Sporna odredba

Europska unija ukida proizvodnju mrkve

Europska unija zabranila je pesticide bez kojih će uzgoj mrkve postati neisplativ

Najveći europski uzgajivač mrkve je Velika BritanijaNajveći europski uzgajivač mrkve je Velika BritanijaNova direktiva Europske unije kojom će kroz pet godina biti zabranjeno korištenje brojnih pesticida i fungicida, mogla bi ozbiljno uzdrmati europsku poljoprivrednu proizvodnju. Naime, kako tvrde udruge britanskih farmera, ali i neke stručne službe tamošnje vlade, zabrana korištenja pojedinih kemijskih substanci u poljoprivredi mogla bi u potpunosti uništiti proizvodnju mrkve u Europi.

Naime, problem kod uzgoja mrkve je što je ta poljoprivredna kultura vrlo osjetljiva na nametnike, ali je istovremeno vrlo osjetljiva i na pesticide, tako da se u uzgoju mogu koristiti tek rijetki spojevi. Te substance Europska unija sad želi zabraniti, zbog sumnji da imaju negativan utjecaj na ljudsko zdravlje, te da zagađuju podzemne vode i tlo. Ipak, farmeri tvrde kako će bez primjene pesticida proizvodnja mrkve postati potpuno neisplativa.

Takav scenarij bi bio posebno težak udarac za britansku poljoprivredu, s obzirom da tamošnji farmeri svake godine uzgoje oko milijun tona tog povrća i godišnje ostvaruju prihode veće od 2,4 milijardi kuna. Također, zabrana upotrebe pesticida pogodit će i uzgajivače krumpira, luka i pastrnjaka, dok se očekuje kako će se urod žitarica u prosjeku smanjiti za 20 posto.

Prema nekim prognozama, ovakva mjera rezultirat će značajnim povećanjem cijena poljoprivrednih proizvoda, a sukladno tome i povećanjem cijena pekarskih proizvoda i mesa.

Inače, sporna direktiva, kojom se zabranjuje upotreba 22 kemijske supstance u poljoprivredi, izglasana je prije dva dana u europskom parlamentu, uz golemu podršku zastupnika tog tijela.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika