15.01.2009. / 19:16

Autor: Hina

Slovenska Vlada nema rezervi o ulasku RH u NATO

Pahor je u svezi sa slovenskim aktivnostima u zauzimanju stajališta o granici s Hrvatskom rekao da Ministarstvo vanjskih poslova u kontaktu s premijerovim kabinetom priprema dokumentaciju na osnovi koje će izraditi prijedlog rezolucije o graničnim pitanjima s Hrvatskom

Borut PahorBorut PahorSlovenski premijer Borut Pahor izjavio je u četvrtak da njegova Vlada nema rezervi o pristupu Hrvatske NATO-u i da stoga očekuje kako će parlament na sjednici zakazanoj potkraj siječnja potrebnom dvotrećinskom većinom potvrditi pristupni protokol potreban za uključivanje Hrvatske u taj savez.

"Vlada želi da parlament hrvatski protokol ratificira potrebnom dvotrećinskom većinom. Nemamo nikakvih primjedaba zbog kojih bismo postupili drukčije od ostalih članica NATO-a", rekao je Pahor nakon Vladine redovite sjednice. Dodao je kako Slovenija za ulazak Hrvatske u NATO nema rezervi kao pri blokiranju hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.

Pahor je u svezi sa slovenskim aktivnostima u zauzimanju stajališta o granici s Hrvatskom rekao da Ministarstvo vanjskih poslova u kontaktu s premijerovim kabinetom priprema dokumentaciju na osnovi koje će izraditi prijedlog rezolucije o graničnim pitanjima s Hrvatskom.

Potvrdio je također da je danas telefonski razgovarao s češkim premijerom Mirekom Topolanekom o rješenju blokade hrvatskih pristupnih pregovora, ne iznoseći pojedinosti.

"Želim napredak u tom pitanju", rekao je Pahor, još jednom izrazivši žaljenje što je hrvatski premijer Ivo Sanader otklonio njegov prijedlog o zajedničkom bilateralnom susretu bez nazočnosti predstavnika EU-a.

Pahor je ujedno opovrgnuo vijesti nekih slovenskih medija da sprema opoziv Mihe Pogačnika, predsjednika slovenskog dijela Mješovitoga slovensko-hrvatskog povjerenstva za pripremu arbitražnog postupka.

"Pogačnik uživa moje povjerenje, s njime ću se i ubuduće savjetovati", rekao je Pahor.

Povjerenstvo koje vode Pogačnik sa slovenske, a Davorin Rudolf s hrvatske strane, trebalo bi se, po najavama, ponovno sastati 28. siječnja u Sloveniji.

"Nadam se da će povjerenstvo potkraj siječnja završiti svoj rad, te obavijestiti obje vlade gdje vidi mogućnosti za rješenje graničnog pitanja", rekao je Pahor.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika