16.01.2009. / 18:54

Autor: Hina

Optužbe ne prestaju: Ukrajina je kriva za nestašicu plina

'Neka Ukrajina odmah prekine blokadu. Čim to učini, Gazprom će obnoviti dobavu plina Europi', rekao je Miller nakon sastanka sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom

Aleksej MillerAleksej MillerPredsjednik ruskog plinskog diva Gazproma u petak je za posjeta Sloveniji još jednom optužio Ukrajinu za plinski spor s Rusijom, koji je dio Europe ostavio bez toga energenta

"Neka Ukrajina odmah prekine blokadu. Čim to učini, Gazprom će obnoviti dobavu plina Europi", rekao je Aleksej Miller nakon sastanka sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom.

Govoreći o tehnološkom plinu koji Ukrajina u sadašnjem sporu navodi kao problem zbog kojeg se ne može obnoviti dotok ruskog plina plinovodom kroz Ukrajinu, Miller je ustvrdio da je Gazprom spreman na nove pregovore s ukrajinskim Naftogazom čim se u igru uključi europski konzorcij poduzeća koja su spremna osigurati tehnološki plin kako bi se obnovio rad ukrajinskog plinovoda.

"Konzorcij može zakupiti i dobaviti te količine tehnološkog plina, a onda će Gazprom nastaviti razgovore s Naftogazom", rekao je Miller.

Europski konzorcij tvrtaka, koji će osigurati tehnološki plin Ukrajini, trebao bi početi s djelovanjem u petak, najavio je u četvrtak Paolo Scaroni, čelnik talijanske energetske tvrtke Eni. Konzorcij će uključivati E.ON, Gaz de France Suez i jednu austrijsku tvrtku. Scaroni je dodao da je potrebno osigurati ukupno 1,5 milijarda prostornih metara plina koji će se poslije, kad se spor riješi, vratiti konzorciju.

Miller se u Ljubljani, osim s predsjednikom države, sastao i s premijerom Borutom Pahorom i ministrom gospodarstva Matejem Lahovnikom. Oni su mu rekli da u Sloveniji i dalje postoji politička volja za sporazum koji bi omogućio Gazpromu da do 2013. realizira dodatne nabave plina Europi preko alternativnog plinovoda "Južni tok" koji bi zaobišao Ukrajinu te preko Bugarske, Srbije, Mađarske, Austrije, Slovenije i Italije opskrbljivao zemnim plinom zapadnu Europu.

Razgovore sa slovenskim dužnosnicima glede suradnje u projektu "Južnog toka" Miller je ocijenio "konstruktivnima", dodavši kako je dogovoreno da nastave djelovati radne skupine za provedbu projekta. (P.H.)

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika