18.01.2009. / 08:14

Autor: Hina

Rusija i Ukrajina postigle dogovor, najavljena uspostava opskrbe plinom

Premijeri dviju zemalja dali su nalog Gazpromu i Naftogazu da sastave službeni ugovor i čim on bude potpisan opskrba Europe plinom preko Ukrajine bit će nastavljena

Julija Timošenko i Vladimir PutinJulija Timošenko i Vladimir PutinPremijeri Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Julija Timošenko, postigli su u Moskvi rano u nedjelju okvirni dogovor o ponovnoj uspostavi opskrbe plinom, do koje bi trebalo doći uskoro, izvijestio je glasnogovornik ruske vlade, javljaju agencije.

Nakon maratonskih pregovora koji su trajali cijelu subotu i do ranih jutarnjih sati u nedjelju, Putin i Timošenko usuglasili su da će Ukrajina plaćati tržišnu cijenu za ruski plin, umanjenu za 20 posto u ovoj godini, rekao je Dmitrij Peskov.

To znači da će u ovoj godini Ukrajina umjesto dosadašnjih povlaštenih 179 američkih dolara za tisuću prostornih metara ruskog plina plaćati oko 350 dolara. Ukrajina je dosad u pregovorima tvrdila da može platiti između 200 i 210 dolara jer u proračunu nema dovoljno novca za veća poskupljenja.

Od 1. siječnja 2010. Ukrajina će plaćati punu tržišnu cijenu, a Rusija će zauzvrat s istim datumom Kijevu početi plaćati tržišnu vrijednost tranzitnih pristojba za korištenje ukrajinskih plinovoda. Dvoje dužnosnika nisu spominjali ukrajinski dug od 600 milijuna dolara Rusiji koji se također dosad navodio kao jedan od problema za prestanak opskrbe.

Premijeri dviju zemalja dali su nalog šefovima svojih državnih kompanija, Gazpromu i Naftogazu, da sastave službeni ugovor i čim on bude potpisan opskrba Europe plinom preko Ukrajine bit će nastavljena, rekao je Peskov. "To će se dogoditi u vrlo bliskoj budućnosti", dodao je.

Ono što neki analitičari postavljaju kao mogući problem jesu ovlasti Julije Timošenko da potpiše takav sporazum, odnosno mogućnost da ga predsjednik države Viktor Juščenko blokira. On se oglasio u subotu navečer i rekao da Timošenko ima puni mandat za pregovore.

Sukob Moskve i Kijeva oko cijene plina prerastao je početkom godine u potpuni prekid isporuka ruskog plina preko ukrajinske mreže plinovoda, uključujući i dijela namijenjenog europskim potrošačima.

Rusko-ukrajinskim plinskim sporom posebno je bila pogođena srednja i jugoistočna Europa. Od zemalja EU-a najteže su posljedice osjetile Slovačka i Bugarska, od zemalja kandidatkinja Makedonija i Hrvatska, a izvan toga kruga Srbija, BiH i Moldavija.

Češko predsjedništvo EU-a i Europska komisija proteklih su se dana intenzivno uključile pokušaje prevladavanja plinske krize. EU kupuje otprilike četvrtinu potrebnog prirodnog plina od Rusije, od čega se 80 posto isporučuje preko ukrajinskih plinovoda.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika