18.01.2009. / 09:02

Autor: Hina

'Super izborna godina' u Njemačkoj počela glasanjem u Hessenu

Glasovanjem u Hessenu počela je izborna godina u kojoj će pet saveznih pokrajina birati nove pokrajinske skupštine i premijere, u kojoj će se izabrati novi predsjednik države, održati izbori za Europski parlament, te održati opći izbori

Premijer Hessena Roland Koch, njemačka kancelarka Angela Merkel i premijer Bavarske Horst Seehofer Foto: ReutersPremijer Hessena Roland Koch, njemačka kancelarka Angela Merkel i premijer Bavarske Horst Seehofer Foto: ReutersBirači u njemačkoj saveznoj pokrajini Hessen počeli su nedjelju izlaziti na birališta na regionalnim izborima koji označavaju početak važne političke godine za kancelarku Angelu Merkel.

Izbori se održavaju samo tjedan dana nakon što je Merkel predstavila 50 milijardi eura vrijedan stimulativni paket za posrnulo njemačko gospodarstvo i ublažavanje posljedica recesije.

Hessen, jedna od najprosperitetnijih njemačkih pokrajina u kojoj se nalazi njemački financijski centar Frankfurt, nalazi se pod upravom prijelazne administracije jer nakon prošlih izbora u siječnju 2008. godine nijedna stranka nije uspjela sastaviti vladu.

Glasovanje u Hessenu označava početak "izborne godine" u kojoj će pet od 16 saveznih pokrajina birati nove pokrajinske skupštine i premijere, u kojoj će se u svibnju izabrati novi predsjednik države, u lipnju održati izbori za Europski parlament, a u rujnu opći izbori.

Ispitivanja javnoga mnijenja u Hessenu daju uvjerljivu prednost demokršćanima (CDU) kancelarke Merkel nad najvećim protivnicima socijaldemokratima (SPD).

Potpora SPD-u značajno je pala otkako je ta stranka raznim koalicijama pokušala srušiti regionalnog premijera Rolanda Kocha (CDU).

Posljednje ankete pokazuju da CDU ima oko 42 posto potpore, a SPD između 24 i 25 posto. Sa svojim tradicionalnim partnerima liberalima (FDP, 13 posto), CDU bi mogao računati na ugodnu većinu u pokrajinskom parlamentu u Wiesbadenu. Istraživanja još pokazuju da Stranka zelenih dobiva oko 13 posto, a Stranka ljevice će se boriti za prelazak izbornog praga od pet posto.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika