18.01.2009. / 17:34

Autor: Hina

Sarkozy: 'Nema potrebe da Izrael ostane u Gazi'

'Nema potrebe za ostanak u Gazi. To ne pruža ništa izraelskoj sigurnosti, a ugrožava vlast palestinskoga predsjednika Mahmuda Abasa', rekao je Sarkozy

Nicolas Sarkozy i Hosni MubarakNicolas Sarkozy i Hosni MubarakFrancuski predsjednik Nicholas Sarkozy u nedjelju je od Izraela zatražio da se povuče iz Gaze.

Izrael je u subotu proglasio jednostrani prekid vatre koji je stupio na snagu u nedjelju rano ujutro.

"Nema potrebe za ostanak u Gazi. To ne pruža ništa izraelskoj sigurnosti, a ugrožava vlast palestinskoga predsjednika Mahmuda Abasa", rekao je Sarkozy svjetskim čelnicima koji su se u egipatskome odmaralištu Šarm El-Šeiku okupili na razgovorima o uspostavi trajnijega mira u Gazi.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak zajedno sa Sarkozyjem predsjeda tim sastankom. Sarkozy je izrazio potporu palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasa koji je također na sastanku.

"U potpunosti podupiremo palestinskoga predsjednika jer on podupire mir. Nema (za Izrael) budućnosti ne bude li palestinske demokratske države koja podupire mir", rekao je francuski predsjednika.

"Mira neće biti ostane li Izrael u Gazi", dodao je.

Na summitu su, među ostalima, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, njemačka kancelarka Angela Merkel, talijanski premijer Silvio Berlusconi, jordanski kralj Abdulah II., španjolski premijer Jose Luis Zapatero te turski predsjednik Abdullah Guel.

Vezane vijesti

Ukinite blokadu Gaze

Ukinite blokadu Gaze

Pedeset međunarodnih nevladinih organizacija i agencija UN-a pozvalo je u četvrtak Izrael da ukine blokadu pojasa Gaze, u povodu 5. godišnjice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika