18.01.2009. / 21:56

Autor: Hina

U Hessenu pobijedio CDU, težak poraz socijaldemokrata

Sljedećih pet godina saveznom pokrajinom Hessen će vladati demokršćansko-liberalna koalicija

Roland Koch sa suprugom AnkeRoland Koch sa suprugom AnkeKršćansko demokratska unija (CDU) pobijedila je na izvanrednim lokalnim izborima u Hessenu, a sljedećih pet godina ovom će saveznom pokrajinom vladati demokršćansko-liberalna koalicija.

"Mi ponovno raspolažemo stabilnom većinom: to je velik dobitak za Hessen", rekao je dosadašnji obnašatelj dužnosti premijera savezne pokrajine Hessen Roland Koch (CDU), koji je najavio da će "u najkraćem roku" početi koalicijske pregovore s Liberalno demokratskom strankom (FDP).

Prema izlaznim anketama u 19 sati, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je s 23,6 posto doživjela najgori poraz na izborima u Hessenu u posljednjih 60 godina te je osvojila 13 posto manje glasova u usporedbi s prošlogodišnjim izborima. CDU je 37,2 posto osvojio približno isti broj glasova kao prošle godine. Najveći dobitnici na ovim izborima su FDP s 16 posto te stranka Zelenih s 13,4 posto što za obje stranke predstavlja otprilike 6 posto glasova više nego u siječnju prošle godine. Ulazak u parlament u Wiesbadenu uspio je i novoosnovanoj stranci Ljevice koja je osvojila 5,1 posto glasova.

Odaziv birača je, sa 60 posto, rekordno nizak.

Reagirajući na katastrofalan poraz SPD-a, šefica socijaldemokrata u Hessenu i predsjednica zastupničkog kluba SPD-a u hessenskom parlamentu Andrea Ypsilanti podnijela je ostavku na sve funkcije.

Ypsilanti u studenom prošle godine, zbog unutarstranačkih otpora, nije uspjela formirati socijaldemokratsko-zelenu vladu uz toleranciju stranke Ljevice što je i stranku na saveznoj razini bacilo u krizu i otvorilo nove sukobe između lijevog i desnog krila socijaldemokrata koji se protivi svakom obliku suradnje sa strankom Ljevice.

Posljednji izbori u Hessenu održani su prije godinu dana, ali su nakon višekratnih neuspjelih pokušaja formiranja vlade u studenom raspisani novi izbori.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika