18.01.2009. / 22:12

Autor: Hina

Sarkozy i europski čelnici doputovali u Jeruzalem na večeru s Olmertom

Britanski premijer Gordon Brown, po dolasku u Jeruzalem je izjavio kako bi Izraelci trebali otvoriti kontrolne točke prema Pojasu Gaze te da se nada kako će uskoro biti moguće

Nicolas Sarkozy, Ehud Olmert i Jose Luis ZapateroNicolas Sarkozy, Ehud Olmert i Jose Luis ZapateroFrancuski predsjednik Nicolas Sarkozy u nedjelju navečer doputovao je iz egipatskog Šarm el Šeika u Jeruzalem gdje bi trebao večerati s petoricom europskih šefova vlada i s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, izvijestili su službeni francuski izvori.

Sarkozy je u Šarm el Šeiku sudjelovao u mini-summitu koji je organizirao egipatski predsjednik Hosni Mubarak. Prisustvovali su mu njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer Gordon Brown, šef španjolske vlade Jose Luis Rodriguez Zapatero i češki premijer Mirek Topolanek, koji predsjeda EU-om.

"Mi europski čelnici sastajemo se u Izraelu kako bismo Izraelcima poručili da smo uz njih kada je riječ o jamčenju njihovih prava na sigurnost. No želimo da Izraelci postanu svjesni činjenice da, ako prestane raketiranje, njihova vojska mora napustiti Gazu", kazao je Sarkozy na kraju mini-summita, zaključivši kako smatra da "druge mirovne solucije nema". Pozdravio je izraelsku odluku o prekidu vatre u Gazi i dodao kako "sada treba napraviti idući potez", a to je povlačenje trupa s palestinskog teritorija.

Britanski premijer Gordon Brown, po dolasku u Jeruzalem je izjavio kako bi Izraelci trebali otvoriti kontrolne točke prema Pojasu Gaze te da se nada kako će uskoro biti moguće.

Izraelski premijer Ehud Olmert je rekao da Izraelci žele napustiti Pojas Gaze "što je prije moguće". "Namjeravamo napustiti Pojas Gaze što je prije moguće, čim se zajamči sigurnost stanovništva na jugu naše zemlje", rekao je Olmert u nazočnosti šestero šefova europskih vlada koji su doputovali iz Šarm el Šeika. "Ako ustvrdimo da se prekid vatre poštuje, nećemo ostati u pojasu Gaze", rekao je Olmert.

Vođa Hamasa u Damasku Musa Abu Marzuk ranije je najavio prekid vatre u Gazi, od Izraela zatraživši da povuče svoje vojne snage s palestinskog teritorija za tjedan dana.

Vezane vijesti

Ukinite blokadu Gaze

Ukinite blokadu Gaze

Pedeset međunarodnih nevladinih organizacija i agencija UN-a pozvalo je u četvrtak Izrael da ukine blokadu pojasa Gaze, u povodu 5. godišnjice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika