18.01.2009. / 22:35

Autor: Hina

Obama i Biden na Grobu neznanog junaka, inauguracijski koncert okupio stotine tisuća ljudi

Obama i Biden poslijepodne će provesti na 'all-star' inauguracijskom koncertu na stubištu Lincolnova spomenika, gdje su se već okupile stotine tisuća ljudi.

Barack Obama i Joe BidenBarack Obama i Joe BidenIzabrani predsjednik SAD-a Barack Obama i potpredsjednik Joe Biden u nedjelju su položili vijenac na Grobu neznanog vojnika na nacionalnom groblju Arlingtonu kraj Washingtona, odajući počast američkim ratnim herojima dva dana prije stupanja na dužnost na svečanoj inauguraciji na kojoj se očekuje dva milijuna ljudi.

Na kratkoj ceremoniji, uz Obamu i Bidena bili su general Richard Rowe, zapovjednik Vojnog okruga Washington, te supruge Michelle i Jill, izvijestio je američki javni radio NPR.

Poslije su Obamini i Bidenovi zasebno nazočili misama.

Vjernici u Baptističkoj crkvi u 19. ulici, pozdravili su pljeskom dolazak nove predsjedničke obitelji Obama, uključujući i kćeri Maliu i Sashu, te Michelle Obama. Sjedili su u drugom redu, gdje su za njih ostavljena mjesta.

Obama i Biden poslijepodne će provesti na 'all-star' inauguracijskom koncertu na stubištu Lincolnova spomenika, gdje su se već okupile stotine tisuća ljudi.

Nastup U2, Bruce Springsteena, Beyonce, Mary J. Blige, Shakire, Ushera, Stevieja Wondera, Herbieja Hancocka, Jamesa Taylora, Sheryl Crow i drugih zvijezda pratit će prema najavama organizatora, Predsjedničkog inauguracijskog odbora, oko pola milijuna gledatelja.

Koncert se odvija uz iznimne mjere sigurnosti. Promet je blokiran u velikom dijelu središta Washingtona, a zatvorene su sve pristupne ceste Lincolnovu spomeniku, uključujući i Memorijalni most preko rijeke Potomac, dok grad nadlijeću helikopteri. Na Nacionalnoj šetnici postavljene su metalne ograde i druge barijere, prostor osiguravaju tisuće policajaca, a posjetitelji koncerta u dugim redovima čekaju prolaz kroz sigurnosne kontrole. Hladnoća je u nedjelju malo popustila pa je u Washingtonu 2 stupnja Celzija. Koncert, koji počinje u 14 i 30 sati po mjesnom vremenu, trebao bi trajati 90 minuta.

Posjetitelji koji će biti nazočni na inauguraciji i dalje zrakoplovima, vlakovima, autobusima i osobnim automobilima pristižu iz svih krajeva SAD-a.

U utorak u podne, kada će Obama prisegnuti za prvog afričko-američkog predsjednika SAD, 44. po redu u 232 godine povijesti zemlje, na Nacionalnoj šetnici ispred zgrade Kongresa na Capitol Hillu, te duž Avenije Pennsylvanija gdje će se kretati inauguracijska parada, očekuje se oko dva milijuna ljudi.

Najveće javno okupljanje u povijesti Washingtona, ujedno je i najveća sigurnosna operacija u kojoj su angažirano 58 državnih agencija, oko 8.000 policajaca, 10.000 pripadnika Nacionalne garde, oko 1.000 agenata FBI-a te nepoznat broj agenata Tajne službe, pripadnika protuteroristočkih postrojbi SWAT i drugih. U pričuvi je 20.000 pripadnika nacionalne garde.

Rijekom Potomac patrolirat će plovila Obalne straže, a zonu zabrane leta iznad Washingtona osiguravat će helikopteri i zrakoplovi Ratnog zrakoplovstva SAD.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika