19.01.2009. / 18:50

Autor: Hina

Ukrajina: 'Plin šaljemo u Europu u idućih nekoliko sati'

'Ponovna isporuka ruskoga plina Europi očekuje se u idućih nekoliko sati', kazala je Julija Timošenko

Julija Timošenko i Vladimir PutinJulija Timošenko i Vladimir PutinRuski plinski div Gazprom i ukrajinska tvrtka Naftogaz potpisali su u ponedjeljak u Moskvi desetogodišnji ugovor o isporuci ruskog plina Ukrajini i o uvjetima njegova tranzita preko Ukrajine u Europu, kojima bi se trebao završiti dvotjedni plinski spor zbog kojeg je bez tog energenta ostao velik dio Europe.

Čelnici Gazproma i Naftogaza, Aleksej Miller i Oleh Dubina, potpisali su ugovore u nazočnosti premijera Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Julije Timošenko.

Ukrajinska premijerka izjavila je nakon potpisivanja da će ruski plin prema europskim potrošačima poteći čim plin stigne u Ukrajinu. "Nastavit ćemo s tranzitom plina prema Europi čim stigne do ukrajinskog plinskog sustava. Neće biti odgoda", rekla je Timošenko novinarima na zajedničkoj konferenciji s ruskim premijerom Putinom, prenosi France presse. Također je kazala kako se "ponovna isporuka ruskoga plina Europi očekuje u idućih nekoliko sati".

Putin je rekao kako je ruski Gazprom dobio naredbu da nastavi s opskrbom plina za Europu preko Ukrajine u svim smjerovima. "Gazprom je spreman ispuniti svakodnevne potrebe europskih potrošača plina", rekao je ruski premijer.

Nakon sastanka u Moskvi s ukrajinskom kolegicom, on je izjavio kako više nema potrebe da Ukrajinu kontroliraju međunarodni promatrači ni posrednici, kada je riječ o trgovini plinom. "Kontrola nadzora tranzita plina više neće biti potrebna", istaknuo je Putin nakon potpisivanja ugovora između Gazproma i Naftogaza, prenosi Reuters.

Prije tjedan dana Rusija je ponovnu isporuku plina Europi preko Ukrajine uvjetovala uspostavom sustava nadzora tranzita preko ukrajinskog teritorija, optužujući Kijev da krade plin namijenjen Europi. Potpisan je i sporazum, kojim se predviđalo razmještanje ukrajinskih, ruskih i europskih te međunarodnih promatrača na plinskim terminalima.

No, u skladu s novim desetogodišnjim ugovorom, dvije države poslovat će izravno, umjesto kao dosad preko posredničke tvrtke Rosukrenerga.

Pojedinosti iz samog ugovora još nisu objavljene, ali su u nedjelju, nakon maratonskih pregovora, Putin i Timošenko objavili da su usuglasili da će Ukrajina plaćati tržišnu cijenu za ruski plin, umanjenu za 20 posto u ovoj godini. Od 1. siječnja 2010. Ukrajina će plaćati punu tržišnu cijenu, a Rusija će zauzvrat s istim datumom Kijevu početi plaćati tržišnu vrijednost tranzitnih pristojba za korištenje ukrajinskih plinovoda.

Iz Europske komisije u ponedjeljak su zatražili da im se objavi precizno vrijeme ponovne isporuke ruskoga plina, dodajući kako će promatrači ipak provjeriti je li protok plina nesmetan.

Stručnjaci smatraju da će plin, nakon otvaranja ventila, do europskih zemalja doći tek nakon tri dana te da će morati proći određeno vrijeme dok se pritisak u plinovodima vrati u normalu.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika